image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Transport organizat, altercații, secții blocate și bănuieli de corupere a votanților; CEC insistă: „Nu-s incidente majore”

În ciuda altercațiilor de la Varnița, unde a fost blocat drumul spre secția de votare și au fost aduși în mod organizat alegători, așa cum s-a întâmplat și la Camenca și Sănătăuca, și a mai multor cazuri de bănuieli de corupere a alegătorilor, cei de la Comisia Electorală Centrală susțin în continuare că până la ora 12:00 nu au fost înregistrare incidente majore.

„Procesul decurge normal, fără incidente majore. Până la ora 12:00 au votat 450 de mii de alegători în RM și 28 de mii de alegători în diasporă. În secții de votare din Belgia, Franța, Marea Britanie, Italia, România este aglomerație și îndemnăm cetățenii din aceste țări să voteze pe parcursul zilei și să urmărească actualizările misiunilor diplomatice menite să fluidizeze aglomerația în jurul secțiilor de vot”, a declarat președintele Comisiei, Dorin Cimil.

Cât despre situația de la Varnița, președintele CEC a spus că a avut loc „o altercație cu implicarea unor localnici și veterani”, care „au încercat să perecliteze desfășurarea alegerilor” și că a fost nevoie de intervenția poliției.

Despre alte nereguli, CEC spune că a fost sesizată de observatorii Promo-Lex că o asociație obștească ar ajuta persoanele în etate sau cu dizabilități să se deplaseze la secția din circumscripția UTA Găgăuzia nr.36.

„Pe acest caz CEC a sesizat IGP și a solicitat informații detaliate. IGP a comunicat despre două cazuri de încălcare de către unii observatori a normelor electorale. Este vorba despre două persoane acreditate din partea Asociației Forța Veteranilor. Pe Podul de la Rezina s-a încercat a stopa forțat un automobil care se deplasa spre secția de votare, din motiv că se presupunea că transporta 12 persoane. Al doilea caz, la Varnița, s-a blocat intenționat trecerea spre secția de votare”, a mai spus Dorin Cimil.

Noutăţile partenerilor

comentarii: