Mobilizare fără precedent în diasporă. Cozi la mai multe secții de vot peste hotare

Persoane în vârstă, familii cu copii, tineri, cetățeni ai Republicii Moldova de peste hotare, au format astăzi cozi imense la secțiile de votare din țările unde se află pentru a-și exercita dreptul de vot la alegerile prezidențiale. Ministerul de Externe a anunțat despre aglomerațiile în unele secții de votare de peste chiar în primele ore la dimineții. La amiază, a fost prezentată lista secțiilor de votare unde s-au format cozi cu peste 50 și, respectiv, o sută de persoane. Rețelele de socializare au fost împânzite cu poze și filmulețe, în care diaspora oferă o adevărată lecție de mobilizare la acest scrutin electoral. La ora 15:30 prezența în diasporă a depășit prezența la aceeași oră din turul doi a alegerilor din 2016. Moldova.org îți prezintă cele mai impresionante momente în acest sens.

Primul cetățean al Republicii Moldova care și-a exercitat dreptul de vot a fost Viorica Lozov, interpretă de jazz stabilită cu traiul permanent în Japonia.

Consulatul Republicii Moldova de la Stuttgart.

Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt.

Consulatul Republicii Moldova la Hamburg.

Secția de vot de la Copenhaga, Regatul Danemarcei

„Oamenii buni din Norvegia au votat și votează în continuare. Record la secția de votare din Oslo, Norvegia, unde se sta la coada si lumea bună nu ezita sa vina și sa vina sa își exercite dreptul la vot. Bravo moldovenii mei din Norvegia. P.S de ce zic record deoarece în Oslo au fost organizate de 2 ori alegeri și votau în jur de 100 persoane dar astăzi se votează masiv — în Norvegia”, a scris Maria Cociorva.
.

Moldovenii au stat în rând în Belgia.

La Ambasada Republicii Moldova la Berlin, un tânăr a cântat la nai pentru cetățenii care au venit la vot. Acesta a fost transportat de o mașină, în timp ce el a cântat melodia „Păstorul singuratic”. Alegătorii l-au aplaudat.

„Sunt plecată de acasă de 11 ani, dar îmi doresc o schimbare! Noi am fost responsabili și am votat! Fa-o și tu! La Londra ploua și e vânt, dar diaspora Votează! E minunat sa vezi atâta lume, peste 2 km și 3 ore de așteptare la una din Secțiile de vot! Ne pasa de viitorul țărișoarei noastre dragi!”, a scris Alexandrina Caraje pe Facebook.

„ NOI VREM ACASĂ! NOI IUBIM MOLDOVA!”, a scris Mihail Druță din Parma.

Și la Iași e coadă, scrie pe Facebook Ludmila Țuțurman.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.