Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

01 Noi. 2020 / 11:12

Pandemia COVID-19, o provocare pentru instituţiile de creditare şi pentru debitori

Din cauza pandemiei, mai mulţi agenţi economici şi-au sistat activităţile, iar unii oameni s-au pomenit fără un loc de muncă. Având credite, unii dintre ei au ajuns în imposibilitatea de a restitui împrumuturile la bănci. Ca rezultat al recomadărilor venite din partea Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, instituţiile de creditare aplică măsuri de relaxare a plăţilor contractuale, inclusiv restructurarea graficelor de rambursare a împrumuturilor. Pentru a susţine agenţii economici din ţară, Guvernul implementează un program de subvenţionare şi de achitare a dobânzilor aferente creditelor, relatează Mesager.

Alexei a luat câteva credite pentru a-şi îmbunătăţi condiţiile de viaţă. Tânărul spune că munceşte în calitate de cameraman la un post de televiziune din capitală, iar pe lânga jobul de bază mai avea venituri din filmări la nunţi şi cumetrii. Din cauza pandemiei, respectivele activităţi au fost sistate, iar el a ajuns în imposiblitatea de a restitui împrumuturile.

„Mă aflu într-o situaţie cam dificilă, pentru că am luat câteva credite, făcând reparaţie, achitând chiria, plătind facturile, procurând mobilă şi în timpul cela având alte venituri legate cu filmatul, fotografiatul, reuşeam, dar din cauza pandemiei am rămas doar cu salariul de bază, care este foarte mic. Îmi doresc mult să restitui creditele, dar nu-mi ajunge achitând chiria, facturile, procurând alimente”, a relatat Alexei. 

În perioada pandemiei, instituţiile de creditare din ţară ţin cont de recomandările autorităţilor şi aplică măsuri relaxante, cu o abordare individuală faţă de clienţii restanţieri. Potrivit experţilor, dacă la începutul pandemiei a fost înregistrată o înrăutăţire a actului de recuperare a debitelor, atunci în ultimele luni dinamica s-a îmbunătăţit. 

„Probabil iniţial era o etapă de panică, de stres a clienţilor, a populaţiei în general cu privire la incertitudinea zilei de mâine, pierderea unor locuri de muncă. În ultimul timp observăm o ameliorare a situaţiei. Actualmente, activitatea cu clienţii problematici este un act destul de complex. Aceste măsuri am început să le aplicăm încă din aprilie. Mă refer nu doar la posiblitatea de restructurare a graficelor de rambursare a plăţilor contractuale, dar şi la unele posiblităţi de micşorare a ratelor dobânzilor la aceste credite, fiindcă aceasta în ultima instanţă duce la micşorarea poverei plăţilor contractuale”, a relatat Gheorghe Ursu, preşedinte organizaţie de creditare.

În acelaşi timp, unii oameni spun că ar apela la credite, indiferent de situaţie, alţii însă susţin că au redus din cheltuieli, pentru a putea supravieţui pe timp de pandemie fără împrumuturi.

„Dacă am fi avut o urgenţă, neapărat aş fi luat credit. Pentru mine nu are importanţă: pandemie sau nu, oamenii au nevoie de bani pe orice timp”;
„Eu niciodată nu iau credite. Trăiesc din ceea ce am. Ştiu că dacă nu le întorci la timp poţi să ajungi şi fără casă”;
„Poate să apeleze la ajutorul rudelor sau a persoanelor cunoscute, dar cred că nu e o idee bună să ia credite”;
„Părinţii mei lucrează ca înainte, au acelaşi venit, nu s-a schimbat structura cheltuielilor. Cum mi-am cumpărat haine înainte, aşa îmi cumpăr şi acum, iar produse alimentare - la fel”, spun oamenii.

La finele lunii septembrie, în Moldova, portofoliul de credite era de peste 50 de miliarde de lei. Numărul de clienţi al celor 11 bănci comerciale şi al celor peste 150 de organizaţii de creditare nebancară constituia peste jumătate de million de persoane. În acelaşi timp, portofoliile de depozite în sectorul bancar a cresut cu 10 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi constituia peste 74 de miliarde de lei.

„Lumea depune bani la bănci chiar dacă rata dobânzilor este destul de joasă. Majoritatea depozitelor sunt plasate în valută străină. Depozitele plasate la banci de către populaţie şi agenţii economici, soldurile la cont, sunt mai mulţi decât banii investiţi în economia reală. Sunt posiblităţi mult mai mari şi probabil băncile în acest sens şi alte companii aşteaptă proiecte mai bune, proiecte mai fezabile atât de la populaţie, de la agenţii economici pentru a fi livraţi economiei reale”, a declarat Gheorghe Ursu, preşedinte organizaţie de creditare.

În ultima perioadă, cele mai multe credite au fost acordate pentru activităţi de comerţ, pentru procurarea şi construcţia locuinţelor, pentru credite de consum, credite ipotecare, precum şi pentru dezvoltarea afacerilor. În prezent, rata medie a dobânzilor la credite noi acordate în moneda naţională este de circa opt la sută anual, iar în valută străină constuituie circa patru la sută anual.

Comentarii