18:26:24 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Se cer DEMISII la nivel înalt, după organizarea „defectoasă” a scrutinului prezidențial peste hotarele R. Moldova

Actualitate 01.11.2020 19:51 Vizualizări2227 Autor: Ziarul National
VIDEO // Se cer DEMISII la nivel înalt, după organizarea „defectoasă” a scrutinului prezidențial peste hotarele R. Moldova


Candidatul Platformei „Demnitate și Adevăr” la funcția de președinte, Andrei Năstase, susține că procesul electoral peste hotare a fost organizat defectuos, iar mii de cetățeni ai R. Moldova nu-și vor putea exercita un drept constituțional. În acest sens, Năstase a cerut demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, și a președintelui Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil.

„Considerăm extrem de politizată organizarea scrutinului în străinătate. Insuficiența numărului secțiilor de votare în Europa occidentală a condus la aglomerarea acestora și îngrădirea dreptului constituțional la vot pentru o mare parte dintre cetățenii noștri din diaspora. Avem temeri că aceste persoane nu o să reușească să-și exercite dreptul la vot, chiar dacă au făcut eforturi uriașe să ajungă la secțiile de votare”, a declarat Năstase într-un briefing de presă.

Astfel, Năstase cere demisii la cel mai înalt nivel.

„În aceste condiții, cerem demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene și președintelui CEC, ca rezultat al organizării defectuase a procesului electoral peste hotare. Considerăm lipsită de viziune și chiar rea-crediță atitudinea acestora, iar aflarea în funcție a celor doi ar fi o sfidare la adresa statului de drept și a Constituției R. Moldova. Noi am cerut anterior organizarea timp de două zile a scrutinului în diaspora, precum și introducerea unor mijloace tehnice menite să reducă timpul de aflare a cetățenilor în secția de votare. Același lucru se cerea și pentru scrutinul de acasă. În aceste condiții pandemice, și pe teritoriul R. Moldova se putea organizat votul timp de două zile. Aceste modificări au fost propuse la inițiativa mea încă în luna mai 2020”, a precizat Năstase.

Pentru a îndrepta cât de cât lucrurile, Năstase propune o soluție de avarie pentru secțiile de votare de peste hotare, unde mii de cetățeni stau la coadă să voteze.

„Platforma „Demnitate și Adevăr” solicită suplinirea secțiilor de votare de peste hotare cu funcționari din cadrul ambasadelor, pentru sporirea capacității de procesare a votanților. Pornind de la situația pandemică și condițiile specifice ale acestui scrutin, cerem prelungirea orarului de votare până la epuizarea numărului de persoane aflate în vecinătatea secțiilor de votare”, a conchis candidatul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md