Linkuri accesibilitate

Până la ora 15.00 au votat în toată ţara 29 % din alegători


Până la ora 15.00 au votat în toată ţara 29 % din alegători
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Datele Comisiei Electorale Centrale arată că până la ora 15.00 în toată ţara au votat aproape 840 de mii de alegători, ceea ce reprezintă 29 la sută din numărul celor înscriși. La scrutinul prezidențial de acum patru ani, la aceeași oră, rata de participarea depășise deja pragul minim de o treime de validare a scrutinului.

Cel mai activ votează persoanele vârstnice de 56 de ani şi peste. Cei mai pasivi sunt, la fel ca în precedentele scrutine, tinerii de până la 25 de ani.

În afara ţării, unde au fost deschise 139 de secţii de votare, până la ora 15.00 au votat peste 70 de mii de alegători. În prima parte a zilei la mai multe secţii de votare din diaspora s-au înregistrat aglomerații.

La cele 42 de secţii de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană au votat până la ora 14 aproape 11 mii de alegători. În premieră la acest scrutin vor vota peste 200 de deţinuţi şi angajaţi din două penitenciare din Bender, şi peste 100 de persoane aflate în centre de plasament din stânga Nistrului, a anunţat preşedintele CEC, Dorin Cimil.

În primele ore ale dimineţii la mai multe secţii de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană situația a fost încordată, mai ales la Varniţa unde au avut loc altercații cu implicarea mai multor localnici şi veterani care au blocat accesul alegătorilor la o secție de votare. Poliţia a anunțat ceva timp în urmă că la Varniţa drumurile au fost deblocate şi se circulă fără impedimente.

Au fost documentate încă 6 cazuri de blocare de trasee în Floreşti, Dubăsari, Rezina, Bender.

Reprezentați ai Partidului Acţiune şi Solidaritate susţin că le sunt semnalate din partea cetățenilor mii de cazuri de transport organizat al alegătorilor din regiunea transnistreană.

Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a anunţat (la 13.30) că poliţia examinează 5 astfel de cazuri de transportare a votanților fără a preciza dacă e vorba de alegătorii din stânga Nistrului:

„35 de unităţi de transport au fost identificate care încercau a două sau a treia oară să se deplaseze către secţiile de votare, fapte care au fost curmate de către angajaţii poliţiei şi ANTA.”

Până la această oră poliția a înregistrat 43 de sesizări din partea concurenților electorali vizând diverse pretinse încălcări, inclusiv transportarea organizată a alegătorilor interzisă în ajun de Comisia Electorală Centrală.

Prmele 9 cazuri de corupere a alegătorilor prin recompense băneşti

Asociația Promo-LEX, cea mai mare organizație de observatori electorali naţionali, a semnalat primele 9 cazuri de corupere a alegătorilor prin recompense băneşti, multe din ele vizând alegători din stânga Nistrului.

„Totodată multe situaţii au fost atestate în preajma podului Rîbniţa-Rezina, s-au observat cazuri în care alegătorii care veneau din regiunea transnistreană primeau din automobile aceleași echipamente de protecţie, mască, mănuşi, semnale oarecum suspecte.”, a precizat Pavel Postică, şeful misiunii de observare. Totodată observatorii au raportat cel puţin 17 cazuri de transportare organizată a alegătorilor: „Foarte mulţi alegători din regiunea transnistreană sunt aduși cu autobuzele până la podul de peste Nistru dintre oraşele Rîbniţa şi Rezina după care se transferă fie pe jos, fie cu automobile mai mici şi se deplasează către secţiile de votare.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG