(video) Pe cine dau câștigători ale alegerilor prezidențiale cele două after-polluri telefonice realizate în Moldova

aspecte3

Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, cât și compania Intellect Group împreună cu asociația SPERO, au realizat fiecare la 1 noiembrie câte un after-poll telefonic. Totuși, acestea au fost catalogate de către CEC și Promo-LEX ca fiind ilegale, acestea fiind interpretate ca agitație electorală.

WatchDog.md și IPP

Intellect Group și SPERO


„Atragem atenția că metodologia și eșantionul acestor instrumente nu au fost prezentate Comisiei Electorale Centrale. Colectarea prin telefon în ziua alegerilor a informațiilor despre procesul electoral, în situația în care agitația electorală în ziua alegerilor este interzisă, poate fi interpretată ca agitație electorală, atât timp cât metodologic nu e descris mecanismul de protecție. Într-adevăr, poate fi încălcat secretul votului în timpul colectării acestor informații, pornind de la situația că metodologic nu este descris foarte clar cum secretul votului este asigurat”, a declarat șeful Misiunii de observare Promo-LEX, Pavel Postica.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a spus că nu a autorizat sondajul anunțat, menționând că acesta nu se încadrează în mecanismele desfășurării unui exit-poll. Instituția a atenționat că își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și instituțiile de drept pentru a documenta și investiga cazul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente