(livetext) Alegeri prezidențiale 2020. Au fost prezentate primele rezultate preliminare

livetex_final

Astăzi, 1 noiembrie, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri prezidențiale. În cursa electorală s-au înscris șase candidați și două candidate: Maia Sandu (PAS), Igor Dodon (independent, susținut de PSRM), Andrei Năstase (Platforma DA), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Violeta Ivanov (Partidul „ȘOR”), Octavian Țîcu (PUN), Dorin Chirtoacă (Blocul UNIREA), Tudor Deliu (PLDM). Cel sau cea care va reuși să câștige alegerile va obține mandatul de președinte (președintă) pe o perioadă de patru ani. Pentru ca scrutinul să fie validat, la urnele de vot trebuie să se prezinte o treime din numărul total de alegători înscriși în listele electorale.

Urmărește live procesarea voturilor.

23.50. Vom avea turul II al alegerilor. Maia Sandu și Igor Dodon se vor duela pentru funcția de președinte (președintă). Detalii, AICI!

22.47. Rezultatele după procesarea a 70 % dintre procesele-verbale.

22.20. Primele rezultate preliminare.

22.15. Record de alegători în diasporă. Detalii, AICI!

22.12. O secție din satul Sadova și alte opt secții de votare de peste hotare își prelungesc activitatea. Detalii, AICI!

21.45. Cum s-a votat în Moldova proporțional pe segmente de vârstă. Unul din trei tineri de 18-40 de ani a ieșit la vot.

21.30. Renato Usatîi face declarații de presă după închiderea secțiilor de votare.

21.20. Pe cine dau câștigători ale alegerilor prezidențiale cele două after-polluri telefonice realizate în Moldova..

21.19. Care sunt cele mai active și cele mai pasive raioane la ora 21.00 vedeți aici.

21.15. Maia Sandu face declarații după închiderea secțiilor de votare.

21.10. Declarațiile lui Năstase după închiderea secțiilor de votare.

21.08. Igor Dodon a ieșit cu declarații în fața presei după închiderea secțiilor de votare.

21.00. Până la ora 21.00, au votat 42,73 % dintre alegători.

21.00. Stop vot! Toate secțiile de votare de pe teritoriul țării au fost închise. Detalii, AICI!

20.12. Cetățenii din diasporă vor putea vota și după ora 21.00 dacă vor completa o cerere. Detalii, AICI!

19.43. 20 de imagini surprinse la secțiile de votare din Belgia. Mai multe imaginii vezi AICI!

19.38. Fotografierea buletinelor de vot sau coruperea alegătorilor. Poliția a înregistrat peste 173 de sesizări. Detalii, AICI!

19.37. PPDA cere demisia ministrului afacerilor externe și a președintelui CEC. Detalii, AICI!

19.19. Secțiile de votare din Leova au rămas fără lumină, procesul de vot însă nu a fost oprit: „Poliția a fost la ușă, cu farurile mașinii aprinse”. Detalii, AICI!

19.00. Până la această oră au votat peste 41 %.

18.44. Liceenii de la „Spiru Haret” se mândresc cu faptul că au participat la alegeri. Detalii, AICI!

18.13. Până la ora 18.00, circumscripția unde s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la urne este Ocnița, cu 43,74 %, iar cea mai scăzută – Basarabeasca, cu 32,70 %. Detalii, AICI!

17.50. Se votează activ și în Capitală! Potrivit ultimelor date prezentate de Comisia Electorală Centrală, cei mai mulți cetățeni care au votat sunt din sectorul Centru – 41 % (peste 31 000). Detalii, AICI!

17.48. Cozi de un kilometru. Un tânăr din diasporă a stat aproape șase ore la rând pentru a putea vota. Detalii, AICI!

17.44. Trei tinere de 18 ani din Moldova ne-au povestit cum s-au simțit să voteze pentru prima dată. Detalii, AICI!

16.48. Octavian Țîcu a depus o sesizare la CEC. Acesta cere înlăturarea din calitatea de observator internațional a unui deputat rus. Detalii, AICI!

16.45. PAS cere prelungirea orarului de activitate a secțiilor de votare din străinătate, astfel încât toți să-și poată exercita dreptul de vot. Detalii, AICI!

16.27. Diaspora, mai activă decât în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2016. Detalii, AICI!

16.10. Alegerile prezidențiale au trecut pragul de validare. Detalii, AICI!

16.00. Până la ora 16.00, au votat 32,98 % dintre alegători.

16.00. Care sunt cei mai activi alegători și care sunt cei mai pasivi. Detalii, AICI!

15.12. Statistica arată mai bine pe Facebook. Vezi aici cum apare activismul civic al tinerilor pe rețelele sociale în ziua alegerilor.

15.04. Un tânăr din Moldova a cântat la nai o melodie pentru moldovenii care așteaptă în rând sa voteze în Berlin. Detalii, AICI!

15.02. Încălcările sesizate de Promo-LEX. Transportarea organizată a alegătorilor este în top. Mai multe detalii găsești aici.

14.53. Viorica Lozov este prima cetățeană care a pus ștampila votat în buletinul electoral. Femeia este stabilită în Japonia, acolo unde secția de votare a fost deschisă cu șase ore mai devreme decât în Moldova (din cauza fusului orar).

14.39. Cum votează Chișinăul: sectorul Centru este cel mai activ, Ciocana – cel mai pasiv. Detalii, AICI!

13.56. Mai mulți moldoveni votează în corturi. Vezi aici o galerie foto cu astfel de secție de votare.

13.48. Poliția a înregistrat peste 40 de sesizări: transportări organizate, corupere, ebrietate, fotografii cu buletine de vot. Detalii, AICI!

13.15. Ai probe care demonstrează transportarea organizată a alegătorilor? PAS te îndeamnă să le expediezi partidului. Detalii, AICI!

13.00. Prezența la vot, până la ora 13.00, este de 20,92 %.

12.57. Două tinere moldovence din China au parcurs 2 000 de kilometri ca să voteze. Mesajele lor, AICI!

12.36. Raionul cu cei mai activi alegători este în nordul Moldovei – Ocnița, iar cei mai pasivi sunt locuitorii Nisporeniului. Detalii despre fiecare raion găsiți AICI!

12.22. Peste 33 000 de cetățeni moldoveni din străinătate și-au exprimat deja dreptul de vot. Cei mai activi sunt tinerii de 26-40 de ani (15 000 de cetățeni). Detalii, AICI!

11.56. Până la această oră, au fost înregistrate 15 cazuri de încălcări, dintre care se numără transportarea organizată a alegătorilor și agitația electorală. Detalii, AICI!

11.11. Se votează activ și în Capitală! Potrivit ultimelor date prezentate de Comisia Electorală Centrală, cei mai mulți cetățeni care au votat sunt din sectorul Botanica (peste 12 000). Mai multe detalii găsiți AICI!

11.08. Igor Dodon și-a exercitat dreptul de vot: „Nu avem nevoie de haos, am votat pentru stabilitate”. Detalii, AICI!

10.48. Ți-am pregătit o listă de ce nu trebuie să faceți la secția de votare și în ziua alegerilor.

10.27. În unele țări rândurile la secțiile de votare depășesc peste 100 de persoane. Vezi aici lista secțiilor de votare din străinătate unde este aglomerație. Detalii, AICI!

10.22. Mai multe localuri au inițiat o campanie prin care încearcă să motiveze chișinăuienii să iasă la vot. Astfel, toți cei care trec pragul localurilor și arată buletinul de identitate cu ștampila „votat” vor primi o cafea din partea casei. Detalii, AICI!

10.20. Primarul Capitalei, Ion Ceban, s-a prezentat la secția de votare: „Eu pledez pentru stabilitate”.

10.18. Violeta Ivanov, candidata partidului „ȘOR”, și-a exprimat dreptul de vot: „Am votat pentru a șterge diferența dintre sat și oraș”. Detalii, AICI!

10.17. „Ploaia presupune liniște și calm, pentru asta am și votat.” Președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi, a votat. Detalii, AICI!

10.10. Candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a exercitat dreptul de vot. Acesta s-a prezentat împreună cu mama și fiica la secția de votare. Detalii, AICI!

9.52. „Am votat pentru o Moldovă de mâine.” Andrei Năstase, candidatul platformei DA la prezidențiale, și-a exprimat dreptul de vot. Detalii, AICI!

9.52. O alegătoare din Bălți s-a prezentat la secția de votare cu febră de 37,4 grade Celsius. Primele încălcări depistate de Promo-LEX le găsești AICI!

9.40. Tudor Deliu și-a exercitat dreptul de vot: „Am votat pentru suveranitatea și independența țării”. Detalii, AICI!

9.38. Candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu, și-a exprimat dreptul de vot: „Tineri, voi veți face diferența dacă ieșiți masiv la vot”. Detalii, AICI!

9.30. Până la această oră, peste 5 000 de votanți s-au prezentat la secțiile de votare de peste hotare. Pe rețelele sociale au apărut fotografii în care putem vedea cum cei mai matinali alegători din diasporă au format cozi pentru a-și exercita dreptul de vot de dimineață. Detalii, AICI!

Facebook/Viorel Vieru

9.16. Vă invităm să vedeți cum arată o secție de votare din Chișinău. Întreaga galerie foto o găsiți AICI!

9.0. Lidera PAS și candidata formațiunii la funcția de președintă, Maia Sandu, și-a exprimat dreptul de vot. Sandu a menționat că a votat pentru bunăstarea Republicii Moldova. Detalii, AICI!

8.50. Altercații la secțiile de votare din satul Varnița, după ce un grup de locuitori a blocat intrarea pentru persoanele care vin din regiunea transnistreană. A fost folosit și gaz lacrimogen. Detalii, AICI!

8.30. Să ne mai detașăm un pic și să vedem ce le-au pregătit astrele candidaților și candidatelor la funcția de președinte (președintă). Detalii, AICI!

8.20. Până la ora 8.0, la urnele de vot s-au prezentat 2,1 % din numărul total de alegători.

8.17. Comisia Electorală Centrală a prezentat primele date privind desfășurarea alegerilor prezidențiale. Potrivit președintelui CEC, Dorin Cimil, toate secțiile de votare din țară și-au început activitatea la ora 7.0 și nu au fost înregistrate încălcări majore. Detalii, AICI!

8.0. Candidatul Blocului UNIREA, Dorin Chirtoacă, și-a exercitat dreptul de vot: „Am votat pentru unirea cu România”. Detalii, AICI!

7.30. Ion Chicu este primul politician care și-a exprimat dreptul de vot. Acesta s-a prezentat la secția de votare nr. 1/130 de pe strada Pietrarilor la ora 7.30.

.7.13. Facebook-ul ne îndeamnă să votăm și să împărtășim această informație cu prietenii noștri.

7.0. Start Vot! Secțiile de votare din întreaga țară au fost deschise. Echipa #diez vă va oferi informații la minut în cadrul acestui live text pentru a vă ține la curent cu tot ce se întâmplă pe parcursul zilei atât la secțiile de votare, cât și în afara acestora.

Totodată, vă reamintim că, anul acesta, din cauza pandemiei și la recomandarea Ministerului Sănătății, unele secții de votare, care anterior erau organizate în școli, au fost mutate în alte edificii. AICI puteți verifica unde se află secția de votare la care puteți să mergi să vă exercitați dreptul de vot.

Ținând cont de condițiile de pandemie, vă sugerăm să respectați următoarele reguli atunci când mergeți la secția de votare:
# evitați orele aglomerate;
# asigurați-vă cu o mască de protecție și purtați-o corect;
# în timp ce așteptați la rând la secția de votare, respectați distanța minimă de 1,5 metri;
# evitați îmbrățișările cu rudele și prietenii;
# luați cu dvs. pixul propriu când mergeți la vot;
# dezinfectați-vă mâinile și obiectele pe care le folosiți pentru a vota;
# evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul;
# strănutați corect;
# permiteți persoanei responsabile să vă verifice temperatura la intrarea în secția de votare. Puteți să vă verificați temperatura înainte să ieșiți din casă, iar în caz că aceasta este prea mare sau prea mică, adresați-vă medicului de familie sau la 112.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente