image
Sursa foto: 24tv.ua

Ucraina a exclus Republica Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Ucraina a actualizat condițiile de călătorie pentru cetățenii străini, excluzând Republica Moldova din lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat.

În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, Republica Moldova se află pe lista statelor cu risc epidemiologic scăzut – zona verde. Astfel, persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoite să fie amplasați în carantină sau autoizolare sau să prezinte rezultatul negativ al testării Covid-19 .

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

Persoanele care sosesc în Ucraina dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării Covid-19 (prin metoda PCR) efectuat nu mai târziu de 48 ore de la data traversării hotarului. În lipsa testării menționate aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile.

Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă/Дій вдома” (pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr de UA +380....). În același timp, cetățenii străini, aflându-se în izolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului pot efectua testul la COVID-19 (prin metoda PCR) la laboratoarele medicale ucrainene.

În cazul apariției unor situații problematice, puteți apela serviciul consular al Ambasadei Republicii Moldova la tel.: +380-44-521-22-79 sau email: [email protected]. În cazuri excepționale se va apela linia telefonică de urgență a Ambasadei + 38 068 384 2016 (activă 24/7, inclusiv WhatsApp și Viber).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: