Pe banii noștri: 5 prim-miniștri imaginari

În ultima săptămână de campanie politicienii au intrat în „full campaign mode”, cum s-ar spune. Vizitele în teritoriu s-au înmulțit, dezbaterile electorale au devenit din ce în ce mai multe. În mod ciudat însă, în această ultimă campanie au apărut cel puțin 5 candidați la funcția de prim-ministru, asta deși Ion Chicu încă este viu și sănătos, deși cam tăcut, ce-i drept.

Luni, 26 octombrie 

Ultima săptămână de campanie electorală înainte de alegeri a debutat cu mai multe sondaje, care rând pe rând au arătat un singur lucru – că Maia Sandu și Igor Dodon se vor înfrunta în turul II. Cel mai popular candidat intervievat din aceste sondaje, despre care nu a scris presa, este cel cu numele „Nu știu/nu răspund”. Să însemne asta că vom avea parte de surprize? 

Ilan Șor, deputat, star de cinema, președinte al unui partid parlamentar, neagă că ar urma să formeze o coaliție, poate informală, cu Igor Dodon. „Nu ne implicați în conflictele voastre. Liniștiți-vă, nu ne căsătoriți fără a ne întreba pe noi”, a declarat Șor. Dacă tot a pomenit de nuntă, amintim de vorba lui Ion Creangă: „până la 20 de ani se însoară cineva singur; de la 20-25 îl însoară alții; de la 25-30 îl însoară o babă, iară de la 30 de ani înainte numai dracu-i vine de hac”. 

Rămâne de găsit cine este dracul, mai ales că atât Igor Dodon, cât și Ilan Șor sunt demult trecuți de 30 de ani. 

Marți, 27 octombrie

O casă importantă de sondaje din Republica Moldova îl dă câștigător pe Igor Dodon, candidat independent, din primul tur. Metoda lor revoluționară de fapt presupune măsurători și calcule matematice foarte complicate, ce implică tare multe metode tradiționale de marketing, dezvoltate de cercetătorii academiei din Etulia. Igor Dodon, cel vizat în studiu, a spus că cercetătoarea principală, căreia din motive evidente nu i-a dat numele, a spus că această metodă, ghicitul în ouă, este 100% sigură, și, că cel mai probabil, fix așa se vor desfășura și alegerile. Anume, la ora 21:00 vor ieși în briefing președintele și secretarul CEC care vor comunica, în fața la două coșuri cu ouă, rezultatele finale. 

O parte din Judecătorii implicați în Laundromat au fost reabilitați și restabiliți în funcție de CSM. Decizia pare dubioasă, dar este perfect normală în contextul unei reforme adevărate a justiției. De fapt, acest laundromat nu a fost o operațiune de spălare de bani, în care peste 20 de miliarde de dolari au trecut, timp de câțiva ani prin sistemul bancar din Republica Moldova, iar bani rusești proveniți din scheme ilegale, fiind astfel legalizați. Și pe această temă nu putem glumi mai departe. 

Miercuri, 28 octombrie

Aceasta a fost ziua prim-miniștrilor. Întâi de toate, candidatul la funcția de președinte Octavian Țîcu a spus că ar vrea să-l numească pe Traian Băsescu prim-ministru al Republicii Moldova. Reacția lui Băsescu a fost „hă”? Contracandidatul său pe segmentul de 5% de unioniști care încă nu o votează pe Maia Sandu, Dorin Chirtoacă, a spus că el are o candidatură mai bună – Decebal. Singura problemă este că acesta este mort de aproape 2000 de ani.  

La rândul său, candidatul „oleacă” independent, Igor Dodon, ar planifica, potrivit lui Renato Usatîi, să-l facă prim-ministru după prezidențiale pe liderul PPDA Andrei Năstase. 

Deocamdată, o asemenea decizie este pusă sub semnul întrebării și este imposibilă deoarece în candidatul PPDA curg prea multă demnitate și adevăr pentru o astfel de combinație. Năstase în schimb a menționat că el, dacă ajunge președinte, îl va propune la funcția de prim-ministru pe Alexandru Slusari. 

În tot această horă a prim-miniștrilor, Marina Tauber a spus că Ilan Șor o să fie prim-ministru, desigur, după ce Violeta Ivanov va câștiga funcția de președinte. 

Întrebată ce crede despre această situație, Republica Moldova a declarat „eu credeam că alegem președintele”.  

Joi, 29 octombrie

Mare forfotă în țară, s-a aflat că în ziua alegerilor mai mulți alegători vor fi sunați de o companie sociologică să fie întrebați cu cine vor vota. Este vorba de un sondaj, care ar fi trebuit să țină locul unui exit-poll, care nu poate fi organizat ca la carte din cauza pandemiei. Cel mai nemulțumit de acest sondaj este candidatul Igor Dodon. Acesta s-a arătat nedumerit, mai ales de faptul că alegătorii vor fi întrebați cu cine au votat, însă nu li se va spune și lor „că Igor Dodon are cele mai mari șanse să câștige”. 

Supărat că nu vine la dezbateri, Renato Usatîi a adus la dezbateri o machetă a lui Igor Dodon, cu care a dezbătut vreme de o oră în studioul de la ProTV. De fapt, macheta lui Igor Dodon reflectă exact atribuțiile președintelui în statul Parlamentar Republica Moldova. De fapt, pentru a completa invenția, se poate de făcut un fel de bancomat unde vii, apeși pe un buton și de acolo iese câte o medalie. Noua invenție ar îndeplini perfect atribuțiile de președinte, cu cheltuieli minime.

Vineri, 30 octombrie 

Încă un deputat, Corneliu Padnevici, a părăsit formațiunea Pro-Moldova. În ea au mai rămas acum doar Vladimir Cebotari și Andrian Candu. Aceștia mai rămân pentru că nu pot decide cine să stingă lumina din sediul de partid. 

Între timp în Moldova

Duminica asta, 1 noiembrie în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale. În cadrul primului tur avem de ales între 8 candidați. Aceștia sunt în această ordine în buletinele de vot: 

Renato Usatîi – Partidul Nostru
Andrei Năstase – Platforma DA 

Tudor Deliu – Partidul Liberal Democrat
Igor Dodon – Candidat Independent (PSRM) 

Violeta Ivanov – Partidul Șor 

Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate

Octavian Țîcu – Partidul Unității Naționale 

Dorin Chirtoacă – Partidul Liberal 

Nu uităm masca și minim un metru de responsabilitate. 

Asta deoarece, în tot acest haos, în țară pandemia nu s-a încheiat. 

Aproape 18 mii de moldoveni încă suferă, potrivit cifrelor oficiale de diferite forme mai severe sau mai ușoare de coronavirus. Alte peste 60 de persoane au decedat în această săptămână, ridicând numărul total al victimelor la peste 1760. Aproape cât media persoanelor care votează la o secție de vot în cadrul unui scrutin. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.