17:06:17 28.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE // „România are un potențial energetic uriaș”: De cine depinde funcționalitatea gazoductului Iași-Chișinău?

Actualitate 31.10.2020 16:50 Vizualizări2182 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „România are un potențial energetic uriaș”: De cine depinde funcționalitatea gazoductului Iași-Chișinău?


La Chișinău nu ar exista suficientă voință politică în acest moment pentru a face gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, finalizat pe 31 iulie curent, unul „pe deplin funcțional”. Cel puțin, așa lasă să se înțeleagă Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță.

„Dacă este sau nu voință politică la Chișinău pentru a face pe deplin funcțional gazoductul, întrebarea aceasta nu trebuie să mi-o puneți neapărat mie. Întrebați-i pe cei care de care depinde această voință politică la Chișinău. Eu însă vă pot spune că acest gazoduct a fost finalizat potrivit angajamentelor asumate de partea română și partenerii internaționali care au finanțat acest gazoduct și cărora doresc să le mulțumesc pentru aceasta. Gazoductul a fost finalizat la data de 31 iulie 2020. Dacă prin acest gazoduct va trece sau nu va trece gaz și la ce volume ne vom raporta pe viitor, sunt aspecte care țin mai degrabă de natură economică și, de ce nu, de această voință politică. Noi ne vom asigura că gazoductul respectiv nu este o simplă țeavă, ci este un proiect cu adevărat strategic, care contribuie la racordarea Republicii Moldova la spațiul energetic european și îi conferă acesteia luxul asigurării securității energetice. Asta este valoarea principală a acestui proiect”, a declarat Daniel Ioniță, într-un interviu oferit portalului deschide.md.

Comentând recenta declarație a Ambasadorului SUA de la București, potrivit căreia România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa,diplomatul român a afirmat că timpul va arăta dacă România va deveni „un hub regional de energie”.

CITIȚI și STUDIU, DOC // Datoria R. Moldova către „Gazprom”, umflată artificial cu aproape un miliard de dolari: 7,5 miliarde de dolari reprezintă datoria Transnistriei

„România are un potențial energetic uriaș. Mă refer aici la niște volume impresionante de gaze din Marea Neagră, dar România are totuși și o centrală nucleară electrică, are o rețea electrică extinsă, un mix energetic echilibrat format din regenerabile, energie nucleară, hidrocentrale și termocentrale. Acest potențial va contribui la consolidarea stabilității energetice pe plan regional”, a încheiat Ambasadorul Ioniță.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md