Violeta Ivanov: Cetățenii trebuie să-și aleagă procurorii, judecătorii și șefii de poliție

Candidatul la funcția de președinte al țării din partea Partidului „Șor”, Violeta Ivanov propune ca una din soluții pentru eliminarea corupției din justiție, alegerea de către cetățeni a magistraților, procurorilor și șefilor de poliție. Ea consideră că astfel, pe de o parte, va fi eliminată influența politicului asupra sistemului, iar pe de altă parte, îi va responsabiliza pe cei care asigură înfăptuirea justiției.

Foto: UNIMEDIA

Violeta Ivanov consideră că, până acum, reforma justiției a eșuat. În realitate, nu a fost eliminată influența politicului și, respectiv, nu a fost asigurată independența justiției.

„De peste 20 de ani tot auzim de reforma justiției. Așa numita procuratură independentă a tot fost transmisă ba în subordinea Parlamentului, ba în a Președinției. Oricât de independentă nu ar fi, oricum toți vor să influențeze numirea procurorului general. La fel se întâmplă și în cazul judecătorilor. Cum poate fi un judecător cu adevărat independent dacă pentru a ajunge în această funcție depinde de șeful statului, iar în unele cazuri și de Parlament”, s-a întrebat Violeta Ivanov.

În acest context, ea a amintit că echipa sa propune o adevărată revoluție în vederea asigurării reale a independenței justiției. Aceasta prevede alegerea directă de către cetățeni a magistraților, procurorilor și șefilor de poliție.

Violeta Ivanov consideră că asta le va asigura magistraților mai multă independență și mână liberă să acționeze conform legii, dar și îi va responsabiliza, deoarece cariera lor va depinde în mod direct de calitatea activității și corectitudinii lor.

„Sunt convinsă că această schimbare în sectorul justiției, alături de îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, va elimina fenomenul corupției în țara noastră, ceea ce ne va deschide calea spre un trai decent și prosper”, a concluzionat Violeta Ivanov.


Pub