Paradoxul remitențelor! În pandemie, moldovenii au transmis acasă mai mulți bani decât în ultimii 6 ani. Cum a fost posibil

În trimestrul III al anului 2020, remitențele au constituit 424 milioane de dolari, maxima din ultimii 6 ani, și au fost cu 40% mai mari decât media din ultimii ani. Ultima dată, Moldova a primit mai mult decât acum în trimestrul III al anului 2014, când remitențele au constituit 487 milioane de dolari. Acest lucru are, însă, o explicație, susține expertul Veaceslav Ioniță.

Foto: UNIMEDIA

Dacă mai ținem cont că și-n trimestrul II remitențele au fost într-un volum record, atunci e timpul să ne punem întrebare ce se întâmplă de fapt?

Dacă analizăm atent evoluția remitențelor din acest an, atunci observăm că ele au început a crește brusc începând cu luna mai, sau în perioada de carantină, precizează Veaceslav Ioniță.

Multă lume consideră paradoxală această tendință, deoarece toți ccredeau că în perioada pandemiei remitențele vor scădea și nicidecum nu vor crește. Explicația este, însă, una simplă, potrivit expertului: „Volumul real al remitențelor nu a crescut, ba chiar a înregistrat o ușoară scădere. Au crescut remitențele aduse pe căi oficiale. În ultimii ani, moldovenii transferau legal în Moldova în jur de 1,2 miliarde de dolari anual, iar vânzările de valută ale persoanelor fizice se ridică anual la 2,1 miliarde de dolari. Apare întrebarea firească: de unde s-au luat 900 milioane de dolari? Răspunsul este extrem de simplu. Lunar, moldovenii transferă acasă în jur de 100 milioane de dolari, iar alte 75 de milioane ajung în țară pe căi neformale, prin rutiere, aduse nemijlocit de lucrători, transmise prin rude și prieteni etc.”

Dacă analizăm volumul transferurilor oficiale și volumul real de valută vândut de către moldoveni, observăm că în ultimii 3 ani, inclusiv în 2020 vânzările de valută sunt stabile la nivel de 2.1 miliarde USD. În acest an au crescut doar transferurile oficiale, nu și volumul de valută vândută de moldoveni. Deci, putem spune că această creștere puternică a remitențelor are loc exclusiv din contul reducerii transferurilor neoficiale.

În opinia expertului, în acest an transferurile oficiale vor depăși nivelul de 1,5 miliarde USD, iar cele neoficiale vor atinge minimul istoric din ultimii 10-12 ani și vor fi de maxim 500 milioane USD.

Concluzia este simplă: remitențele care intră în Moldova pe căi oficiale cresc din contul remitențelor care intră neoficial în Moldova.

„Ar mai trebui să nuanțăm încă doua aspecte: nu toate remitențele sunt remitențe și noi nu vedem chiar toți banii. O parte din bani sunt fie întoarcerea acasă a veniturilor obținute din subevaluarea mărfurilor exportate, fie bani care vin pentru finanțarea diverselor partide. Doar în Rusia, Moldova exportă anual cu 120-150 milioane USD mai mult decât exporturile oficiale (detalii aici). Respectiv acești banii trebuie cumva să intre în țară. În opinia noastră, cea mai mare parte a lor vin pe căi neoficiale, dar o anumită parte vin și sub formă de remitențe”, a menționat Veaceslav Ioniță.

„Pe de altă parte, noi nu reușim să monitorizăm toți banii care intră sau ies din țară, din acest motiv nu avem cum cunoaște adevăratul volum al remitențelor. Voi oferi aici doar două domenii: 1) Mulți moldoveni au oferit rudelor lor carduri bancare emise peste hotare, cu care se fac cumpărături în Moldova. În statistica BNM aceste tranzacții sunt reflectate ca tranzacții cu carduri străine în Moldova, iar o parte considerabilă a lor sunt de fapt transferuri către rude din străinătate în Moldova. 2) Procurarea de mașini de mâna a doua și odihna peste hotare este realizată în valută. Deci, anual din țară ies 500-700 milioane USD doar pe acestea două căi și noi nu putem ști în ce măsură această valută a fost reflectată în datele BNM. Anume din acest motiv, Guvernul intenționează ca tranzacțiile mai mari de 100 mii lei să fie efectuate doar prin transfer bancar, pentru a aduce în spațiul formal economia neformală a Moldovei”, a mai adăugat Ioniță.


Pub