Construcţia interconexiunii gaziere România cu Moldova. Transgaz mai împrumută 75 milioane euro

Compania românească Transgaz, care prin subsidiara sa din Moldova, Vestmoldtransgaz, a realizat construcţia gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, va împrumuta 360 milioane de lei româneşti (circa 75 milioane euro) de la Banca Comercială Română, pentru finanţarea a două dintre proiectele sale investiţionale, scrie mold-street.com.

Foto: podul.ro

Ambele proiecte au legătură cu interconexiunile gaziere dintre Republica Moldova şi România.

Conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti, împrumutul este destinat finanţării proiectului privind "Dezvoltări ale Sistemului National de Transport în zona de Nord Est a României (Oneşti - Gherăeşti - Leţcani)" şi celui pentru "Interconectarea Sistemului Naţional de Transport cu conducta de transport internaţional a gazelor naturale T1 şi reverse flow Isaccea Faza II (Oneşti - Siliştea)". Durata contractului este de 13 ani.

Menţionăm că segmentul Oneşti - Gherăeşti - Leţcani este parte componentă a proiectului de interconexiune gazieră din România şi Republica Moldova.

Dacă segmentul Ungheni-Chișinău a fost dat în exploatare în august 2020, apoi Oneşti - Gherăeşti - Leţcani este planificat a fi dat în exploatare în anul 2021, deși inițial termenul era 2017.

Fără gazoductul Oneşti - Gherăeşti - Leţcani şi staţiile de comprimare gaze noi la Onești şi Gherăeşti, conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău nu va putea funcţiona la capacitatea maximă şi să asigure volumul necesar de gaze pentru consumul Republicii Moldova.

Transgaz este operatorul Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale, care asigură transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România.

Compania ce intenţionează să devină un operator recunoscut la nivel internaţional în domeniul transportului de gaze, lider pe piaţa energiei din regiune, deţine în Republica Moldova operatorul Vestmoldtransgaz, care este proprietar al gazoducutului Iaşi-Ungheni-Chişinău pe segmentul din ţara noastră.

Statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine pachetul majoritar de acţiuni, respectiv 58,5097%.


Pub