Preşedintele Poloniei promite o lege privind posibilitatea avortului în cazuri foarte grave. Protestele de stradă continuă

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat vineri va propune un proiect de lege care reintroducă posibilitatea întreruperii de sarcină în cazul unor anomalii grave ale fătului, care ar duce la moartea acestuia, în încercarea de a linişti protestele de masă declanşate de interzicerea aproape totală a avorturilor, transmit Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

Protestele masive de stradă continuă în Polonia, în ciuda promisiunii lui Duda și a restricțiilor Covid.

Foto: Agerpres / EPA / RAFAL GUZ POLAND OUT

Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al partidului naţionalist PiS, aflat la guvernare, a anunţat vineri că va propune un proiect de lege care va permite întreruperile de sarcină în majoritatea cazurilor grave.

„Când testele prenatale sau alte indicii medicale arată o probabilitate ridicată ca bebeluşul să se nască mort sau să aibă o boală incurabilă sau un defect care va duce la decesul copilului, în mod inevitabil şi direct, indiferent de măsurile terapeutice folosite”, a precizat președintele Duda într-un comunicat care sunt situaţiile în care va exista opţiunea avortului şi care nu includ sindromul Down.

Partidul Lege și Justiție (PiS) dispune de majoritate în camera inferioară a parlamentului, având aşadar puterea de a adopta proiectul.

„Este o încercare de a atenua situaţia pentru PiS, dar nicio persoană în toate minţile nu ar trebui să cadă în capcană”, a reacţionat deputata de stânga şi activista Joanna Scheuring-Wielgus, potrivit Reuters.

„Este prea târziu acum pentru o asemenea propunere. Oamenii cer ca avortul să fie legal acum”, a spus Klementyna Suchanow, unul din organizatorii recentelor proteste.

Proteste masive împotriva interzicerii avortului

Tribunalul constituţional din Polonia a scos în afara legii săptămâna trecută întreruperile de sarcină în caz de malformaţie gravă a fătului, limitând de facto avortul doar la cazurile în care viaţa mamei este pusă în pericol sau sarcina este rezultatul unui viol ori incest.

Decizia a stârnit ample manifestații de stradă, zeci de mii de persoane ieşind în marile oraşe să protesteze împotriva măsurii.

Demonstraţiile s-au transformat într-o revărsare de furie împotriva partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), considerat responsabil, alături de Biserica catolică, de decizia Tribunalului Constituţional. Un sondaj a arătat o scădere abruptă a sprijinului faţă de PiS.

Protestele au fost reluate și vineri seară.


Pub