Deputații Platformei DA propun, la inițiativa lui Andrei Năstase, două proiecte de lege ce țin de plafonarea salariilor și pensiilor „nesimțite”. La ce se referă

Deputații Platformei DA au expediat în Parlament pentru examinare, la inițiativa candidatului formațiunii la prezidențiale, Andrei Năstase, proiecte de lege prin care cer plafonarea pensiilor și salariilor numite de autori „nesimțite”. Este vorba despre remunerările primite de la stat ce depășesc sume de 100 de mii pentru o persoană. Despre aceasta a anunțat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, într-un live pe pagina sa de Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„Așa cum v-am promis și în campania electorală, am trimis deja la Parlament două proiecte de lege foarte importante, unul se referă la plafonarea salariilor nesimțite, știți că în Republica moldova există salarii de 130.000 de mii de lei lunar, e ceva absolut îngrozitor, ceva care nu încape în mintea nimănui, diferența foarte mare între salariile medicilor și acestor nesimțiți este pur și simplu uriașă.

Am făcut interpelări practic la toate instituțiile statului, m-am adresat la toate agențiile, inclusiv la SIS, Agenția Proprietăți Publice acolo unde există peste 100 de întreprinderi de stat, conducătorii cărora au aceste salarii nesimțite. După ce am primit răspunsuri de la ei, am făcut o analiză împreună cu juriștii și am ajuns la concluzia că aceste salarii sunt într-adevăr mari și aceste salarii trebuiesc plafonate. Am trimis acest proiect de lege în Parlament, iar luni va fi înregistrat oficial și propunem plafonarea până la trei salarii medii pe economie. Vreți salarii mai mari, ridicați economia și atunci veți avea salarii mari.

Am mai propus un proiect de lege, l-am coordonat cu Andrei Năstase, a fost inițiativa lui, ca decalajul dintre pensii să dispară și aici venim cu o propunere ca să facem plafonarea pensiilor de sus, până la un salariu și jumătate pe economie, asta ar fi în jur de 10.000 mii de lei.

De asemenea vreau să vă spun că am făcut o interpelare la Guvern pentru că am fost solicitat de mai mulți cetățeni care sunt revoltați de faptul că atunci când trebuie să plece peste hotare, trebuie să-și facă acest test Covid, 800 de lei pentru un test este foarte mult. Astfel am solicitat ca în afară de aceste teste făcute în urma simptomelor care intră în polița de asigurare medicală să fie incluse pe parcursul unui an cel puțin 5 teste gratuite, plătite din polița de asigurare”, a declarat Vasile Năstase.


Pub