Principală  —  IMPORTANTE   —   Oficial european, despre revenirea în…

Oficial european, despre revenirea în funcții a judecătorilor din „Laundromat”: „O lovitură grea și total inexplicabilă”

Revenirea în funcții a celor cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” reprezintă „o lovitură grea pentru angajamentele asumate de Republica Moldova în lupta cu corupția”, spune Peter Stano, purtătorul de cuvânt al coordonatorului politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrel.

Într-o conferință de presă susținută vineri la Comisia Europeană, oficialul a comentat decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a repune în funcții cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”, cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați. 

„Această decizie reprezintă o lovitură grea pentru angajamentele țării de a lupta cu corupția. Găsim total inexplicabil că procesele judiciare împotriva judecătorilor au loc cu ușile închise, fără nicio justificare și nerespectând principiul necesar al transparenței”, a comentat Stano.

În opinia oficialului, faptul că la șase ani de la infracțiune nu a fost identificat sau condamnat niciun vinovat reprezintă „un risc care subminează încrederea cetățenilor în justiție și instituțiile abilitate”.

În context, oficialul european a amintit de angajamentele pe care Republica Moldova le are cu Uniunea Europeană, printre care asigurarea unei justiții corecte, fără implicații politice.

„Republica Moldova este țară asociată UE, iar nucleul cooperării noastre ține de o justiție independentă, procese echitabile, fără implicări și presiuni politice. UE este un finanțator major și unul din criteriile de bază pentru continuarea asistenței este să vedem reforme eligibile în domeniul justiției și în lupta cu corupția și frauda”, a mai spus Peter Stano, purtătorul de cuvînt al coordonatorului politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrel.

Cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” au revenit, oficial, în funcții. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat cererile acestora de repunere în funcțiile pe care le-au deținut până în septembrie 2016, cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați. 

VIDEO/ De ce judecătorii din „Laundromat” revin în funcții

Astfel, judecătorul Serghei Lebediuc, care activa anterior la Judecătoria Militară, Serghei Popovici, judecător la Judecătoria Comrat, Iurie Hârbu, magistrat la Judecătoria Orhei, Serghei Gubenco, de la Curtea de Apel Comrat și Garri Bivol, de la Judecătoria Chișinău, toți vizați în „Spălătoria rusească”, vor îmbrăca, din nou, roba de magistrat, după o pauză de patru ani. Cu o singură excepție, după dezbaterile care au durat aproximativ o oră, toți membrii CSM prezenți la ședința din 27 octombrie 2020 au dat curs solicitărilor magistraților de a-i repune în funcții. 

Conform unor calcule, fiecare dintre cei cinci magistrați suspendați din funcție în 2016 ar urma să primească, din buget, câte aproximativ 1 milion de lei, pentru salariu. Aceștia însă pot acționa statul în judecată și pot solicita, inclusiv, recompense morale.  

Patru ani de la reținerea magistraților

Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de USD. Ei erau acuzați că au emis încheieri prin intermediul cărora în R. Moldova s-au spălat bani rusești. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea, Victor Orândaș a reușit să plece din R. Moldova. 

Dosarul penal pe numele judecătorilor a fost deschis abia la doi ani şi jumătate după ce Curtea Supremă de Justiție trimitea pe adresa Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție şi CSM o notă informativă privind implicarea mai multor magistrați din R. Moldova într-o schemă dubioasă de spălare de bani, fiind indicate numele magistraților şi dosarele în care aceștia ar fi acționat fraudulos. La 20 septembrie 2016, dată la care dosarul în privința celor 17 magistrați a fost făcut public, doar 7 dintre ei mai activau în sistemul judecătoresc.