01:46:37 25.04.2024
Stiri

Investiție de zece MILIOANE de lei, NEFOLOSITOARE: „CEC a EȘUAT în utilizarea echipamentului video în ziua alegerilor”

Actualitate 30.10.2020 11:38 Vizualizări1164 Autor: Ziarul National
Investiție de zece MILIOANE de lei, NEFOLOSITOARE: „CEC a EȘUAT în utilizarea echipamentului video în ziua alegerilor”


După ce a achiziționat echipament video pentru a putea fi înregistrat tot procesul electoral în ziua scrutinelor organizate în R. Moldova, pentru care a cheltuit circa zece milioane de lei, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să nu mai utilizeze investiția la aceste alegeri conform scopului anunțat.

CEC a dispus pe ultima sută a actualei campanii electorale că echipamentul video se va afla în fiecare secție de vot, însă înregistrarea video va începe în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare, cum ar fi sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor, și va fi oprită la deschiderea secției de votare, adică la ora 7:00.

Procesul electoral de pe parcursul zilei nu va fi monitorizat video, iar înregistrarea va fi repornită în momentul închiderii secției de votare și oprită după finalizarea procedurii de numărare și totalizare a voturilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a invocat probleme tehnice care nu ar permite înregistrarea video a întregului proces electoral în ziua scrutinului prezidențial.

„CEC a eșuat în utilizarea echipamentului video, care urma să înregistreze tot procesul electoral, de la deschiderea secțiilor de vot până la finalizarea procedurii de totalizare a voturilor”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, șeful Misiunii de Observare a Asociației „Promo-LEX”, Pavel Postică.

Sursa citată a declarat că echipamentul respectiv trebuia să fie asigurat cu 256 de magabiți de memorie pentru a putea înregistra pe parcursul întregii zile de 1 noiembrie în secțiile electorale.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât a scăzut numărul de observatori acreditați de CEC pentru scrutinul din 1 noiembrie.

Potrivit lui Pavel Postică, autoritatea electorală centrală a autorizat pentru alegerile prezidențiale 2 182 de observatori, inclusiv 299 internaționali, cifră cu 45% mai mică decât la parlamentarele din 2019 în ceea ce privește observatorii naționali și cu 60% mai mică în cazul celor internaționali.

Totodată, la aceste alegeri prezidențiale, niciun concurent electoral nu are o acoperire de 100% a secțiilor de vot cu observatori care să-i reprezinte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md