04:53:05 18.04.2024
Stiri

UE va regândi relaționarea cu Turcia în decembrie, pe fondul provocărilor „complet inacceptabile” din Mediterana de Est și în relație cu Franța

Actualitate 30.10.2020 15:59 Vizualizări1178 Autor: Ziarul National
UE va regândi relaționarea cu Turcia în decembrie, pe fondul provocărilor „complet inacceptabile” din Mediterana de Est și în relație cu Franța


UE va regândi relaționarea cu Turcia în decembrie, pe fondul provocărilor „complet inacceptabile” din Mediterana de Est și în relație cu Franța ale acesteia, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, după reuniunea prin videoconferință a liderilor europeni, joi, 29 octombrie.

La summitul european de la începutul acestei luni, statele membre ale UE au fost de acord să revizuiască comportamentul Turciei în decembrie și au amenințat că vor impune sancțiuni dacă „provocările” lui Erdogan nu se opresc, se arată într-o declarație a Consiliului European.

„Ne dorim foarte mult să oferim dialogului politic o șansă de a avansa către o stabilitate mai mare”, declara Michel după prima zi a summitului special de la începutul lui octombrie, precizând însă, că „suntem dispuși să utilizăm toate instrumentele de care dispunem în caz că este necesar”.

„Am oferit o modalitate clară de a lucra pentru o agendă pozitivă cu Turcia. Până în prezent, Turcia nu a ales această cale. Condamnăm recentele acțiuni unilaterale din estul Mediteranei, provocările și retorica, care sunt complet inacceptabile. Vom avea ocazia de a reveni la acest subiect în decembrie”, a reamintit joi șeful Consiliului European, citat de caleaeuropeana.ro.

De asemenea, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au condamnat puternic atacurile teroriste care au avut loc în Franța, manifestându-și solidaritatea cu Franța în lupta împotriva terorismului și a extremismului violent, într-o declarație comună adoptată joi.

„Noi, liderii europeni, suntem șocați și întristați de atacurile teroriste din Franța. Condamnăm în cel mai puternic mod posibil aceste atacuri care reprezintă atacuri asupra valorilor noastre comune. Suntem uniți și fermi în solidaritatea noastră cu Franța, cu poporul francez și cu Guvernul Franței – în lupta noastră comună și continuă împotriva terorismului și extremismului violent”, se arată în declarația Consiliului European.

Amintim că Franța a încurajat marți aliații UE să adopte măsuri împotriva Turciei după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus sub semnul întrebării sănătatea mintală a președintelui francez Emmanuel Macron și a cerut boicotarea bunurilor franceze, acuzându-l pe liderul francez că duce o „campanie a urii” împotriva musulmanilor din cauza sprijinului său faţă de caricaturile cu profetul Mahomed. La începutul aceleiași zile, Comisia Europeană avertiza că apartenența Turciei la UE este mai îndepărtată ca niciodată.

Turcia și Franța sunt ambii membri ai alianței militare NATO, dar relațiile bilaterale s-au tensionat puternic încă de anul trecut, în special din cauza sprijinului francez acordat miliţiilor kurde siriene şi a dezacordurilor cu privire la Libia şi incursiunile Turciei în Mediterana de Est.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md