Vicedirectorul Spitalului Raional Anenii Noi, sub lupa ANI din cauza conflictelor de interese. Ce pedeapsă riscă medicul

Irina Odobescu
30/10/2020
timpul.md

Autoritatea Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către vicedirectorul Spitalului Raional Anenii Noi, Alexandru Nastas. Acesta a semnat 11 ordine prin care a delegat mai multe atribuții soției și fiicei sale, angajate în cadrul spitalului, inclusiv anumite majorări și adaosuri lunare la salariu, care oscilau între 2.250 și 5.860 de lei.

La începutul anului 2020, Curtea de Conturi a remis o sesizare în atenția ANI, în care a atenționat despre unele neconcordanțe existente la Spitalul Raional Anenii Noi pe aspectul conflictelor de interese. După ce Curtea de Conturi a efectuat în cadrul spitalului o misiune de audit cu privire la realizarea Programului național de combatere a hepatitelor virale B,C și D pentru anii 2017 - 2021, auditorii au depistat situația unui posibil conflict de interese real între vicedirectorul spitalului și farmacistul diriginte din cadrul spitalului.

Inspectorii de integritate au stabilit că farmacistul diriginte al spitalului este fiica vicedirectorului instituției. Începând cu anul 2017, în lipsa directorului, vicedirectorul exercita și atribuțiile acestuia. În perioada respectivă, Alexandru Nastas a emis o serie de acte administrative avantajoase, atât în favoarea fiicei sale, cât și a soției care, la fel, este angajată în cadrul spitalului.

Conform materialelor din dosar, inspectorul de integritate a constatat că cele 11 situații de conflict de interese real nu au fost înregistrate la ANI și nici în cadrul instituției medicale, așa cum prevede legea.

Dacă actul emis va rămâne definitiv, ANI va solicita Spitalului Raional Anenii Noi să inițieze procedura de încetare a raporturilor de muncă cu vicedirectorul. Totodată, pe numele acestuia a fost pornită și o cauză contravențională.

Irina Odobescu
30/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii