fbpx

raport | Tot mai multe încălcări pe finalul campaniei prezidențiale. PSRM s-ar fi implicat în majoritatea activităților candidatului independent Igor Dodon

Comparativ cu primele două săptămâni de campanie, Misiunea de Observare a asociației Promo-LEX constată practic o dublare a numărului de activități electorale – 992. Totodată, au fost constatate noi cazuri de implicare a PSRM, partid care nu a desemnat candidați, în campania electorală a candidatului independent (CI) Igor Dodon (52% din toate activitățile candidatului). Sunt câteva dintre concluziile celui de-al cincilea raport Promo-LEX de monitorizare a alegerilor prezidențiale.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit raportului, observatorii au identificat și cel puțin 24 de cazuri ce pot calificate drept utilizare a resurselor administrative, dintre care: 21 – Igor Dodon (CI) și 3 – Tudor Deliu (PLDM). Au fost raportate cel puțin două cazuri ce pot fi calificate drept corupere a alegătorilor, în ambele fiind vizat candidatul Igor Dodon (CI).

În context, au fost raportate și cel puțin 52 de cazuri în care activitățile de promovare a candidaților au fost efectuate de aleșii locali cu statut de președinte/vicepreședinți de raion sau primar/viceprimar. Acțiunile de agitație electorală erau întreărinse în perioada concediilor de odihnă solicitate anume pe perioada campaniei electorale prioritar fără înregistrare la CEC în calitate de persoane de încredere.

De asemenea, au fost raportate cel puțin șase cazuri în care au fost implicați reprezentanți ai cultelor religioase în campania electorală a candidatului Igor Dodon (CI).

Potrivit rapoartelor observatorilor, au fost înregistrate cel puțin nouă cazuri de intimidare a candidaților sau vandalizare a materialelor publicitare ale acestora, fiind vizați în 2 cazuri – Igor Dodon (CI), 2 cazuri – Maia Sandu (PAS), 2 cazuri – Renato Usatîi (PN), și câte un caz – Violeta Ivanov (PPȘ), Octavian Țîcu (PUN) și Andrei Năstase (Platforma DA).

Acesta este cel de-al cincilea raport al Misiunii de Observare Promo-LEX a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Ca și în rapoartele precedente, MO a constatat mai multe probleme, printre care: utilizarea resurselor administrative, intimidare și prezența discursului instigator la ură și discriminare în mesajele concurenților, oferirea cadourilor cu tentă electorală, dar și implicarea cultelor religioase în campania electorală a unui candidat. La fel, observatorii Promo-LEX au constatat includerea persoanelor decedate și erori de adrese în listele electorale.

Citește și: raport | Creștere continuă a discursului de ură și instigare la discriminare în campania prezidențială. Candidații care le-au folosit cel mai des

Sumarul raportului poate fi citit aici.

Scrutinul prezidențial se va desfășura în această duminică, 1 noiembrie.

Articole asemănătoare

Back to top button