duminică, 17 martie, 2024
10 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeCropaid NPA: protejați-vă eficient recolta de înghețurile de primăvară

Cropaid NPA: protejați-vă eficient recolta de înghețurile de primăvară

Recomandate

Îngheţurile târzii de primăvară sunt frecvente pe teritoriul ţării, afectând organele florale ale plantelor, a căror rezistenţă la ger scade pe măsura avansării vegetaţiei.

Rezistenţa organelor florale la îngheţuri, la majoritatea speciilor este practic egală. Ele suportă următoarele temperaturi sub zero:

  • bobocii în faza de colorare -3,5-3,90C, la cireş -2,20C;
  • florile în plină deschidere -2,20C, la piersic -2,80C;
  • fructele abia formate -1,10C, la măr -1,70C, la cais -1,90C.

La temperaturii de până la -20C îngheţul ţesuturilor este slab şi de regulă ele îşi revin, chiar dacă dezgheţul nu este prea lent, deci nu se provoacă moartea organelor florale.

La temperaturi mai scăzute decât -20C îngheţul ţesuturilor este profund afectat, încât ele îşi mai revin numai dacă dezgheţarea are loc lent, iar dezgheţul brusc provoacă moartea organelor sensibile.

În anul 2020, SRL „Bioconsterr” a testat, şi înregistrat cu succes preparatul Cropaid NPA la speciile pomicole, legume, căpșun, sfeclă de zahăr, cartofi și floricultură.

Tehnologia de aplicare a produsului Cropaid NPA:

  • Cropaid NPA poate să reducă punctul de îngheț al plantelor cu până la 7°C. 
  • Pentru a îmbunătăţi recolta şi calitatea fructelor, trebuie de aplicat în timpul înfloririi și de continuat pulverizarea la fiecare 15 zile. 
  • Produsul Cropaid NPA are efect diferit asupra plantelor, în funcţie de vârsta plantei, proprietăţile genetice și mediul în care se dezvoltă, temperatura aerului, condiţiile de sol și de fertilizanţi suplimentari folosiţi. Nu toate plantele poate produce proteine anti-înghet și aminoacizi. În cazul în care pot produce, produsul Cropaid NPA va creşte numărul acestora. 
  • Pentru o rezistenţă şi o protecţie mai bună la îngheţ se aplică cu 2 zile înainte de vreme rece sau îngheţ, dar şi o aplicare cu cel puţin 6 ore înainte de îngheţ va oferi o bună protecţie a plantelor. 
  • Se recomandă aplicarea produsului de la ora 10 dimineaţa până la 4 seara la o temperatură de peste 12°C pentru plantele crescute în seră şi la peste 9°C pentru plantele crescute în câmp deschis. Dacă acest lucru nu este posibil, aplicați în cel mai cald moment al zilei. Produsul Cropaid NPA nu va avea efect asupra plantelor deja supuse stresului cauzat de frig.
  • În sere produsul Cropaid NPA va crește nivelul de rezistență al plantelor la leziunile cauzate de frig și îngheţ. 
  • Conținutul de bio-minerale ale produsului Cropaid NPA este absorbit cu uşurinţă de către frunze, tulpină și rădăcinile plantelor. Într-o perioada scurtă de timp, plantele vor începe să înregistreze o activitate metabolică intensă, iar nivelul de aminoacizi, proteine, zahăr, grăsimi, vitamine, minerale și în special de proteine anti-îngheţ va creşte. Fructele vor deveni mai mari, mai grele, mai gustoase, calitatea lor va fi mai bună, iar recolta mai mare. 
  • Cropaid NPA sporeşte abilitatea de fotosinteză a plantei. Aceasta creşte presiunea osmotică și aportul de apă și nutrienţi în rădăcinile plantelor. Astfel, plantele pot rezista mai bine la căldură și la secetă. Frunzele devin mai groase și mai sănătoase. Aceste proprietăţi fac ca plantele să fie mai rezistente la factorii externi nedoriţi. 
  • Produsul Cropaid NPA aplicat pe sol, scade nivelul PH-ului. Bacteriile Tiobacilus spp preiau azotul din aer și îl aduc în sol. Cantitatea anuală de azot pur preluată fiind de aproximativ 60-80 kg/ha. 

Despre eficiența Cropaid NPA puteți afla și în acest articol de la producătorul Cristian Ciobîrcă care spune că Cropaid NPA i-a salvat livada de cais de înghețuri.

Norma de utilizare: De folosit 500 ml Cropaid NPA diluat în 100 litri apă.

Măr, cireş şi prun: pomii fructiferi trebuie trataţi pentru prima dată toamna, imediat după căderea frunzelor. Pentru a-i proteja de efectele frigului şi îngheţului, cea de-a doua aplicare trebuie să fie înaintea înfloririi şi după căderea petalelor.

Aplicarea în timpul primăverii necesită urmărirea prognozei meteo, pentru a putea aplica cu cel puţin 2 zile înainte de apariţia riscului de îngheţ. De folosit 500 ml Cropaid NPA diluat în 100 litri apa. După ce frigul și îngheţul au trecut, aplicaţi la fiecare 15-20 de zile, pentru a îmbunătăţi cantitatea şi calitatea fructelor.

Căpşuni: înainte de plantare: de înmuiat stolonii în soluţie 450ml Cropaid NPA diluat în 100 litri apă. În ziua 7 şi 17 după plantare şi imediat ce apar florile, de efectuat stropirea plantaţiei, prin pulverizarea plantelor. În cazul în care există risc de frig şi îngheţ, aplicările trebuie repetate la fiecare 7-15 zile. Pentru îmbunătăţirea recoltei şi a calităţii fructelor, stropiţi la fiecare 15 zile.

Cartofi: înainte de plantare: de înmuiat tuberculii de cartofi în soluţie 450 ml Cropaid NPA diluaţi în 100 litri apă sau de pulverizat peste ei. Următoarea aplicare ar trebui sa fie prin stropire foliară, când acestea încep să apară. În cazul în care există risc de frig și îngheţ, aplicările trebuie repetate la fiecare 7-10 zile.

Flori pentru câmp deschis sau sere: atunci când există risc de îngheţ, în fiecare stadiu de creştere, aplicarea 450ml Cropaid NPA diluaţi în 100 litri apă se face prin pulverizare (foliar). Se recomandă testarea pe flori, în caz de schimbare a culorii se evită stropirea mugurilor și a florilor.

Plante la ghiveci: Pentru a le proteja de frig sau îngheţ sau pentru a reduce la minim leziunile: de diluat 500 ml Cropaid NPA cu 100 de litri de apă și pulverizaţi sub formă de ceaţă fină peste plantele în ghiveci păstrate în exterior. Pentru a îmbunătăţi aspectul și durata de viaţă a plantelor de interior de pulverizat la fiecare 15 zile.

Pentru mai multe detalii, apelați:

Advertorial
Advertorialhttps://agrobiznes.md/publicitate
Conținut sponsorizat de parteneri (P)

Citește și ›

Advertoriale