Ion Chicu explică de ce nu s-a semnat un nou Program cu FMI: „Două condiționalități sunt în competența Parlamentului. În plus, suntem în campanie electorală”

Republica Moldova nu a reușit să semneze un nou Program cu FMI în luna septembrie din cauza a două condiționalități legate de Banca Națională a Moldovei, care sunt în competența Parlamentului și din cauza campaniei electorale de dinaintea alegerilor prezidențiale. Declarațiile au fost făcute de prim-ministrul Ion Chicu, în cadrul emisiunii UNInterviu, de pe UNIMEDIA.

„Discuțiile cu FMI nu au dispărut de pe agenda guvernamentală. Se explică prin faptul că noi nu am fost prezenți în spațiul public, datorită campaniei electorale. Îndr-adevăr, noi suntem printre puținele țări care în ultimii 10 ani au finalizat cu succes un Program cu FMI”, a declarat Ion Chicu.

Premierul explică de ce nu a fost posibil semnarea unui nou Program cu FMI în luna septembrie, având două motive principale: nerealizarea a două condiționalități ale FMI și campania electorală în care ne aflăm.

„Noi am finalizat un Program în martie, acesta este un bun avantaj, absolut numai din cauza aceasta noi, timp de două săptămâni, am reușit să negociem cu FMI acel credit de urgență de 234 milioane de dolari fără nicio condiție. Imediat după aceasta, am trimis o scrisoare la FMI în care am solicitat o misiune de diagnoză pentru a pregăti un nou Program. A fost misiunea, ne-am înțeles că noul Program trebuie să se axeze pe măsuri pentru guvernare: corupție și ce dorești acolo, nu doar măsuri bugetar-fiscale. Acum, programul va cuprinde un domeniu mult mai vast. În iulie a fost misiunea cu care am discutat măsurile preventive, care trebuie să le îndeplinească țara, pentru ca în septembrie să fie aprobat Programul, 6 condiții au fost acolo. Le-am îndeplinit pe toate, cu excepția a 2 condiții care țin de amendamente la legislație pentru a consolida independența Băncii Naționale, un proiect pe care l-am discutat intens, și adoua: numirea celor 3 viceguvernatori ai Băncii Naționale. Aceste condiții țin de BNM și sunt în competența Parlamentului”, relatează Chicu.

Ion Chicu se arată totuși optimist în provința semnării unui nou Program cu FMI până la sfârșitul anului, iar cel mai important aspect este finalizarea alegerilor din Republica Moldova.

„La sfârșitul lunii august, când urma să finalizăm toate aceste precondiții, am discutat cu FMI. La 16 septembrie nu mai era posibil de aprobat acest program pentru că nu erau îndeplinite aceste condiționalități, dar principalul element este faptul că FMI nu încheie programe cu țările care se află în campanie electorală sau pe ultimele 2 luni. De atunci, m-am întâlnit cu Directorul Executiv al FMI și am agreat asupra principalilor parametri ai noului Program. Ne-am înțeles că până la 20 noiembrie, când sper că se însănătoșește Parlamentul și toți, o să îndeplinim și aceste 2 condiționalități. Astfel, ca la 20 noiembrie, Republica Modova să poată înainta scrisoarea că am îndeplinit toate condiționalitățile. Noi Programul cu FMI îl vom avea, cel târziu, după alegerile din 15 noiembrie. Cu FMI la noi este totul în proces, eu sunt foarte optimist că până la sfârșitul anului vom avea Programul cu FMI”, a conchis Ion Chicu.

La data de 7 iulie 2020, prim-ministrul Ion Chicu a avut o întâlnire cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost inițiate negocierile unui nou program cu FMI. „Sprijinul financiar din partea FMI este esențial pentru Republica Moldova a cărei economie, în mod clar, a fost afectată de pandemia de Covid-19. Suntem gata să discutăm și să îndeplinim cele câteva puncte importante prevăzute în acordul de finanțare și să continuăm colaborarea. Mai ales că ultimul program cu FMI a fost îndeplinit cu succes”, a declarat premierul Chicu.

În luna Aprilie 2020 Consiliul de directori al FMI a aprobat un credit de urgență pentru RM în sumă de cca 235.000.000 de dolari, care a fost acordat pentru suport bugetar în condițiile prognozelor de contractare economică. Guvernul s-a adresat FMI în luna Martie pentru a susține RM în depășirea urmărilor crizei economice generate de pandemie.


Pub