(video) Un moldovean îi cere lui Igor Dodon să-i semneze cererea de renunțare la cetățenia Republicii Moldova. Află din ce cauză și ce îi răspunde șeful statului

Un moldovean, stabilit cu traiul în Federația Rusă i-a cerut astăzi, printr-un mesaj video, șefului statului, Igor Dodon, să-l ajute să renunțe cât mai rapid la cetățenia Republicii Moldova. Bărbatul spune că nu se poate angaja oficial în câmpul muncii, din cauza că nu i se permite să dețină dublă cetățenie. La rândul său, președintele Igor Dodon i-a promis să soluționeze solicitarea sa și a menționat că există mai multe astfel de cereri, venite în special de la moldovenii stabiliți în Germania. „Așa e legislația acestor țări. Cred că și în Moldova nu trebuie, unele categorii de funcționari,, de la conducerea țării în special, să poată dețină și cetățenia altui stat”, a menționat Dodon.

Foto: Captură

„Sunt născut în 1988, în raionul Ocnița. M-am adresat în formă scrisă, dar mă adresez și video. Încă în martie am depus cerere de a renunța la cetățenia Republicii Moldova. Am cetățenia Federației Ruse și am nevoie de acest document pentru a mă angaja oficial în câmpul muncii, după specialitate”, a spus bărbatul.

„Solicitarea dvs este la comisia specială din cadrul instituției prezidențiale și în curând va fi un răspuns. În mai multe state, inclusiv în Federația Rusă, pentru a putea să te angajezi în instituții de stat, nu se admite să deții și cetățenia altui stat”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, spune că cele mai multe astfel de solicitări vin de la moldovenii stabiliți în Germania, unde legislația este mai restrictivă în privința multiplei cetățenii.

Totodată, Igor Dodon spune că astfel de restricții ar trebui impuse și în Republica Moldova, în special fiind vizați funcționarii publici din instituțiile de conducere a țării.

„5 din cei 8 candidați la funcția de șef de stat dețin cetățenia altui stat. Ale cui interese va apăra un asemenea președinte de țară. Cred că trebuie să venim cu astfel de modificări la lege pentru a interzice acest lucru pentru unele categorii”, a mai spus Igor Dodon.


Pub