image
Sursa foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte al Coreei de Sud a fost condamnat definitiv la 17 ani de închisoare, pentru corupție

Fostul președinte al Coreei de Sud, Lee Myung-bak, a primit o condamnare definitivă de 17 ani de închisoare, pentru corupție. Alți patru foști lideri de stat sud coreeni au ajuns după gratii de-a lungul timpului.

Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă instanţă juridică a ţării, a confirmat joi condamnarea fostului preşedinte Lee Myung-bak, 78 de ani, informează AFP şi dpa, citate de Agerpres.

Liderul conservator, care s-a aflat la putere din 2008 până în 2013, a fost eliberat pe cauţiune în aşteptarea acestei decizii şi nu a fost prezent la Curtea Supremă în momentul anunţării sentinţei. Mass-media sud-coreene informează că poliţia s-a deplasat la domiciliul său pentru a-l duce la închisoare.

Lee, care nu mai poate înainta niciun recurs, riscă să-şi sfârşească zilele în spatele gratiilor, exceptând cazul în care ar beneficia de o graţiere prezidenţială.

Alți patru foști președinți au fost condamnați la închisoare în Coreea de Sud

În Coreea de Sud, şefii de stat ajung adesea la închisoare odată retraşi de la putere, de multe ori în urma unei alternanţe politice. Astfel, patru foşti preşedinţi încă în viaţă au fost cu toţii condamnaţi, mai scrie sursa citată.

Lee fusese declarat vinovat de corupţie în 2018 de un tribunal al districtului central Seul, care îl condamnase la 15 ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 13 miliarde de won (10 milioane de euro). În februarie, pedeapsa lui a fost majorată în apel la 17 ani de închisoare, însă el a rămas în libertate în aşteptarea verdictului Curţii Supreme.

Joi, Curtea Supremă a confirmat condamnarea lui, estimând că fostul preşedinte a deturnat 25,2 miliarde de won şi a primit mită în valoare de 9,4 miliarde de won.

Park Geun-hye, preşedinta care i-a succedat lui Lee şi care a fost destituită în 2017 în urma unui răsunător scandal de corupţie, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Predecesorul lui Lee, liberalul Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009 după ce a fost interogat în legătură cu suspiciuni de corupţie ce implicau familia sa, în cadrul unei anchete desfăşurate în timpul preşedinţiei lui Lee. Roh era mentorul actualului preşedinte sud-coreean Moon Jae-in.

Noutăţile partenerilor

comentarii: