Ziua Internațională a Internetului, sărbătorită astăzi. Care este cel mai vechi site din lume

La 29 octombrie este aniversată, anual, începând cu 2005, Ziua internaţională a internetului. Reţeaua de internet este considerată de foarte mulţi drept cea mai importantă invenţie a umanităţii, scrie Agerpres. Cum a început totul și care este cel mai vechi site din lume vedeți mai jos.

Foto: avantaje.ro

Data aleasă celebrează efortul comun depus de cei care au contribuit la realizarea spaţiului virtual şi are scopul de a atrage atenţia, totodată, asupra muncii celor din domeniul tehnologiei informaţionale pentru îmbunătăţirea serviciilor furnizate prin acest tip de conexiune, care a însemnat îmbunătăţirea serviciilor folosite de oameni în viaţa de zi cu zi.

Celebrarea acestei zile este promovată de Asociaţia Utilizatorilor de Internet. La scurt timp de la desfăşurarea summit-ului Societăţii Informaţionale, în noiembrie 2005, în Tunis, s-a avansat Naţiunilor Unite propunerea de instituire, la 29 octombrie, a Zilei mondiale a societăţii informaţionale, care a devenit Ziua Internetului, potrivit www.itu.int.

Marcarea acestei zile atrage atenţia asupra posibilităţilor oferite de noile tehnologii pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă printr-o mai bună înţelegere a tehnologiei şi funcţiilor sale.

Când și cum a început totul

Totul a început la 29 octombrie 1969, la doar câteva luni de la momentul istoric pentru omenire când astronautul american Neil Armstrong a făcut primii paşi pe Lună. Într-un laborator al prestigioasei instituţii americane de învăţământ superior UCLA, absolventul Leonard Kleinrock a telefonat la prestigioasa Universitate Stanford şi le-a comunicat lui Charley Kline şi Bill Duvall că va trimite un mesaj prin intermediul internetului. Era vorba despre proiectul intitulat ARPANET, o reţea finanţată de Departamentul American al Apărării, care conecta astfel patru terminale independente dispuse la universităţile UCLA, Stanford, Utah şi California - Santa Barbara. Intenţia lui Kleinrock a fost de a trimite cuvântul „login'”, însă a reuşit să trimită doar literele l şi o. Dar sub coordonarea profesorului Leonard Kleinrock, Kline a reuşit să transmită complet cuvântul „login'” o oră mai târziu. Astfel a fost înregistrată prima comunicare între două terminale folosind internetul, potrivit http://www.theinternetday.com.

În 1989, „world wide web” a devenit posibil, datorită reuşitelor cercetătorului britanic Tim Barners-Lee, care a creat limbajul pentru realizarea paginilor de internet, denumit HTML - „hypertext markup language” şi protocolul de comunicaţie destinat transferului de informaţie criptată - HTTP - „Hypertext transfer protocol”.

Oficial, proiectul World Wide Web a fost anunţat la 6 august 1991, indică http://www.theinternetday.com.

Foarte puţini oameni au auzit despre internet înainte de începutul anilor '90 ai secolului trecut, iar primele tranzacţii online au apărut două decenii mai târziu. Iniţial, reţeaua de internet era limitată la universităţi, agenţii guvernamentale şi anumite segmente ale comunităţii ştiinţifice.

Introducerea sistemului de operare Windows 95 a însemnat accesul internetului în casele oamenilor, datorită introducerii pachetului Internet Explorer, browser-ul care oferea acces la internet. În anii 2000, aproape jumătate din locuinţele din Statele Unite ale Americii aveau calculatoare personale.

Numărul site-urilor de internet a explodat în perioada 1996-2008, de la 100.000 la peste 162 de milioane, fenomen generat de doi factori: dotarea instituţiilor de învăţământ cu calculatoare personale şi cu jocuri video, dar mai ales datorită învăţării modului în care poate fi folosit internetul pentru conectarea întregii lumi. Acest lucru a dus la crearea primelor programe de dezvoltare a site-urilor de internet, precum DreamWeaver, care a permis astfel oricui să realizeze portaluri web.

Succesul înregistrat de magazinele online precum Amazon.com şi Ebay.com a însemnat apariţia unor noi platforme de afaceri similare, ceea ce a dus la explozia domeniului „.com”.

Dezvoltarea fulminantă a internetului l-a determinat pe şeful Google Eric Schmidt (2001-2011) să declare că aproape fiecare locuitor al planetei poate fi conectat la internet până în 2020.

Care este cel mai vechi site din lume

Cel care revendică titlul de cel mai vechi site din lume este symbolics.com. Înregistrat în martie 1985, acesta este printre primele nume de domeniu din lume, scrie Digi24.ro.

Site-ul este practic un muzeu virtual al internetului. Pe acest site se găsesc toate datele-cheie ale online-ului, de la e-mailurile prin care s-a creat Facebook până la primele atacuri informatice.

Aflăm, cu această ocazie, că belgianul Paul Otlet a imaginat încă din 1934 conceptul de „web” (rețea). Alții spun că primele idei ale unei rețele globale de informații au venit încă de la începutul secolului XX și i-au aparținut lui Nikola Tesla.

Site-ul care se încăpățânează să existe fără să aibă conținut

Un pic mai „tânăr” decât site-ul muzeului online-ului este itcorp.com. A fost creat în septembrie 1986 și aparține societății Interrupt Technology Corporation, cu sediul în California. Chiar dacă home page-ul se deschide, site-ul este golit de conținut. Abia are un text de câteva rânduri: „Suntem o mică societate privată de consiliere informatică, specializată în sisteme de stocare și măsurători informatice”, spun creatorii site-ului, care îi îndeamnă pe cei ce au nevoie de astfel de servicii să scrie la o adresă de e-mail. Pare, desigur, cea mai învechită metodă de publicitate, dar vine și explicația, ușor ironică: „Această pagină web există pentru a veni în întâmpinarea celor care se așteaptă ca orice domeniu să aibă și o prezență web”.

Blogurile, casa libertății de exprimare pe internet

Tot în 1986, dar în octombrie, a fost înregistrat numele de domeniu vortex.com. A fost creat de Lauren Weinstein, cofondatoare a rețelelor People For Internet Responsibility, Network Neutrality Squad și fondatoare a PRIVACY Forum. Sunt echivalentele celor mai vechi bloguri din lume.

Astăzi, americana încă mai publică articole pe acest blog vechi de 34 de ani. Ea vorbește despre impactul pandemiei asupra lumii digitale, dar și despre viața sa personală. Inițial, site-ul avea ca obiectiv să-i atenționeze pe utilizatori despre pericolele navigării pe internet.

Site-uri cu prețuri de vânzare aberante

Unele dintre aceste site-uri „străvechi” sunt și foarte profitabile. De exemplu, site-ul purple.com mult timp n-a afișat decât o simplă pagină de primire violet, un chestionar și o opțiune de cumpărare a site-ului cu 1,5 milioane de dolari. De câțiva ani, o societate americană a achiziționat domeniul și acum vinde online lenjerie de pat. Nu se știe însă dacă firma a plătit într-adevăr suma enormă pe care o cerea proprietarul purple.com.

Site-ul milk.com merge și mai departe. Acest site nu propune, cum s-ar putea crede, vânzarea de lapte, în schimb, este de vânzare pentru 10 milioane de dolari!

Sunt exemple care arată că încă din primii ani ai funcționării internetului unii au avut intuiția că în lumea afacerilor, numele unui domeniu de internet va fi crucial.


Pub