18 tipuri de echipamente medicale pentru diagnosticarea Covid-19, donate de Consiliul Europei pentru penitenciarele din țară

Astăzi, 29 octombrie 2020, a avut loc ceremonia oficială dedicată finalizării unei intervenții extinse a Consiliului Europei care a presupus donarea unui lot de echipamente și dispozitive medicale moderne destinate tratamentului persoanelor private de libertate.

Foto: www.anp.gov.md

Evenimentul s-a desfășurat în incinta Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), la care au participat: șeful Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău, William Massolin, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, directorul interimar al ANP, Vladimir Cojocaru.

În unitățile de asistență medicală primară din cele 16 instituții penitenciare și spitalul penitenciar, livrarea și instalarea echipamentelor și dispozitivelor medicale destinate tratamentului persoanelor private de libertate, au fost finalizate la 19 octombrie 2020.

1 / Sursa:www.anp.gov.md

Ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, a menționat că această contribuție semnificativă și aportul adus de către Oficiul Consiliului Europei la Chișinău Ministerului Justiției, în special Administrației Naționale a Penitenciarelor cu certitudine va asigura perfecționarea și ajustarea standardelor naționale la cele europene în partea ce ține de îmbunătățirea condițiilor de detenție, în vederea prestării unor servicii medicale performante persoanelor lipsite de libertate prin utilizarea tehnicii medicale moderne, care, cu siguranță, va crește calitatea vieții deținuților.

1 / Sursa:www.anp.gov.md

La rândul său, dl Massolin, a comunicat că „suportul acordat în cadrul proiectului, are scop de consolidare a capacitaților penitenciare în sensul acordării serviciilor medicale de calitate. Echipament ce este de o importanța vitală pentru unitățile medicale aflate în proces de acreditare. De asemenea a mulțumit pentru buna colaborare și interacțiune cu reprezentanții sistemului administrației penitenciare, luând în considerație restricțiile actuale în legătura cu situația pandemică”.

1 / Sursa:www.anp.gov.md

„Echipamentul donat de către Consiliul Europei va contribui la asigurarea calităţii serviciilor medicale, echivalente celor prestate în sistemul public de sănătate și de ajustare a condițiilor tehnice necesare pentru acreditarea unităților medicale din penitenciare” a menționat dl Vladimir Cojocaru, directorul interimar al ANP.

Donația, alcătuită din 18 tipuri de echipamente medicale, include unele de o importanță vitală, esențiale în diagnosticarea a virusului Covid-19, care vor îmbunătăți calitatea vieții persoanelor private de libertate.

ANP menționează că, donația a fost organizată sub auspiciile Programului „Promovarea unui sistem de justiție penală conform drepturilor omului în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Norvegiei și implementat de Consiliul Europei.


Pub