Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii din regiunea transnistreană vor…

Cetățenii din regiunea transnistreană vor trebui să prezinte dovada că au votat la prezidențiale, dacă vor să scape de carantină

Moldovenii din stânga Nistrului care vor participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie vor trebui să demonstreze, la întoarcere, la punctele de control că și-au exercitat dreptul de vot, prin prezentarea ștampilei aplicate de funcționarul electoral, dacă nu vor să stea 14 zile în auto-izolare la domiciliu.

Pe site-ul așa-numitei președinții scrie că astăzi au fost aprobate noi reguli pentru cei care vor să participe la scrutinul din 1 noiembrie. Cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc în stânga Nistrului le va fi asigurată liberă circulație în perioada orelor 07:00 – 20:00, astfel încât cetățenii să revină pe teritoriul stâng până la ora 22:00.

O alegătoare din regiunea transnistreană: „Întâi noiembrie este o posibilitate bună de a reaminti că noi, la fel, existăm…”

Sursa citată scrie că, cei care nu se vor încadra în perioada de timp stabilită, la întoarcere vor trebui să completeze o fișă epidemiologică și să petreacă două săptămâni în auto-izolare la domiciliu.

O altă regulă stabilită de așa-numitele autorități de la Tiraspol este că, la întoarcere cetățenii vor trebui trebui să demonstreze la punctele de control că și-au exercitat dreptul de vot, prin prezentarea ștampilei aplicate de funcționarul electoral, dacă nu vor să stea 14 zile în auto-izolare la domiciliu.

Pentru prevenirea infecției COVID-19, alegătorii din stânga Nistrului vor primi la punctele de control câte o mască și o pereche de mănuși.

La 23 septembrie 2020, administrația de la Tiraspol a decis să prelungească regimul de interdicții de intrare și ieșire din regiune până la 1 decembrie 2020, pe fundalul creșterii numărului de persoane infectate cu virusul COVID-19. În ziua alegerilor însă interdicția va fi scoasă

De menționat că, la 20 octombrie CEC a aprobat o decizie prin care se stabilește că în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, alegătorii nu vor putea să fie transportați organizat la secțiile de votare. 

CEC precizează că, în scopul evitării transportării alegătorilor către secția de votare de concurenții electorali sau alte persoane terțe, în ziua alegerilor Președintelui Republicii Moldova, în perioada de timp rezervată votării, și anume între orele 07.00 şi 21.00, se va permite deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate nu este mai mare de 8 persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.

Totodată, se interzice între orele 07.00 şi 21.00 a zilei votării:

  • organizarea, de către concurentul electoral sau de către alte persoane în interesul concurentului electoral, a transportului alegătorilor la secția de votare;
  • efectuarea transportării alegătorilor la secția de votare cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul din candidați;
  • a efectua transportul alegătorilor la secția de votare cu autobuze/autocare sau a efectua transportul alegătorilor la secția de votare de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu terțe persoane, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități.

În cazul nerespectării normelor enunțate mai sus, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Economiei și Infrastructurii va întreprinde măsuri de întrerupere a acestora, raportând după fiecare caz Comisiei Electorale Centrale, iar în termen de 24 ore după ziua alegerilor, vor prezenta un raport detaliat despre acțiunile și măsurile întreprinse.

Conform Codului Penal, coruperea alegătorilor se pedepsește cu amendă de la 27.500 lei până la 42.500 de lei sau cu închisoare de la un an la 5 ani. Persoanele juridice se pedepsesc cu amendă de până la 300.000 de lei.