Turist în Moldova: Crama Tudor, raionul Călărași

Săptămâna aceasta îți propunem ca destinație turistică Crama Tudor, din satul Sadova, raionul Călărași. Vinăria deține 20 hectare de podgorii, unde se cultivă struguri de masă și struguri pentru producerea vinurilor Feteasca Regală, Chardonnay, Pinot Noir și Merlot.

Situată între o margine de pădure și plantația de viță-de-vie, cu o poartă masivă de lemn și cu un acoperiș care se ridică falnic spre cer, crama pare un loc rupt din poveștile vechi. Cu un beci adânc și un cuptor mare pentru sarmale și plăcinte, Crama Tudor este un loc perfect pentru musafiri. „Ca să simțiți cu adevărat farmecul Cramei Tudor și a locurilor frumoase din preajmă trebuie neapărat măcar o dată să veniți aici”, ne spune Tudor Aghenie, care îi invită la vinărie pe cei care vor să deguste vinuri „cu adevărat bune”.

Unde este și cum ajungi

Sadova se află la circa 60 km de Chișinău și la circa 10 km de Călărași. Prețul unui bilet de la Chișinău până în localitate este de circa 35 de lei.

Ce oferă și cât costă

Crama propune oaspeților trei feluri de excursii:

1. Excursie + degustare (cinci vinuri) + prânz (două feluri de bucate tradiționale din bucătăria moldovenească). Durata excursiei este de două ore. Prețul per persoană este de 18 euro (aproximativ 360 de lei). Grup minim de două persoane.

2. Excursie + degustare (șapte vinuri) + prânz (cinci feluri de bucate tradiționale). Durata excursiei este de trei ore. Prețul pentru o persoană e 29 euro (580 de lei). Grup minim de două persoane.

3. Excursie + degustare (nouă vinuri, inclusiv de desert și de colecție) + prânz (10 feluri de bucate tradiționale din bucătăria moldovenească). Durata excursiei este de trei ore. Preț per persoană – 45 euro (900 de lei). Grup minim de două persoane.

Proprietarul vinăriei, Tudor Aghenie, ne-a spus că oricine este binevenit la Crama Tudor, pentru că aici fiecare își va găsi vinul și bucatele preferate. „Aici vin și cei care nu neapărat optează pentru unul dintre pachetele oferite de vinărie. La Crama Tudor puteți să veniți și să mâncați gustos și să serviți doar un vin bun”, spune Aghenie.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Dacă îți place aerul curat, dacă iubești vinul adevărat, dacă iubești bucătăria tradițională, atunci să știi că trebuie să mergi la Crama Tudor!”, „Fiecare vizită la voi a fost ca în basm!”, „Minunat! Este că în rai!”, „Și vinul, și natura, și gustările sunt minunate. Aștept cu multă nerăbdare să vă mai vizitez”, sunt câteva din recenziile celor care au vizitat Crama Tudor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.