29 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 912 cazuri de infectare și 18 decese. Printre victime – un medic

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că cele 912 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au confirmate în urma procesării a 3248 de teste, dintre care primar – 2902 şi repetat – 346. Din numărul total de cazuri noi, 59 sunt lucrători medicali: medici-19, asistenți medicali-32, personal auxiliar-8. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 814 – stare gravă (dintre care 43 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1265 – stare de gravitate medie

Încă un medic a pierdut lupta cu COVID-19

  • Spitalul Clinic Republican Bălți a mai pierdut un medic. Dumitru Daraban, medic neurolog în Departamentul ANSA, a fost testat pozitiv pe 23 septembrie și internat în secția Covid a Spitalului Bălți. După mai bine de o lună de luptă cu boala acesta s-a stins în această noapte la Institutul de Medicină Urgentă. Medicul avea 62 de ani,, informează Sanatateinfo.md.

Andrian Candu, diagnosticat cu COVID-19

  • Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a fost diagnorticat cu noul tip de coronavirus. Anunțul a fost făcut pe Facebook. „Ținând cont de faptul că colegi, cu care am interacționat până atunci, au fost testați cu noul coronavirus, am făcut testul, iar rezultatul este pozitiv. Din propria experiență vă spun că simptomele nu sunt la fel pentru fiecare. Am și gust, și miros, și poftă de viață. Dar, această năpastă este întâlnită prea des și se răspândește repede și cu o putere mare, fiindcă nu a fost controlată de la început. Îmi exprim încrederea că cei care au fost la “butoane” și au luat decizii greșite sau întârziate, iar ele au fost multe, să răspundă. Dragi prieteni, suntem pe cont propriu și, pentru a reduce viteza acestui virus, trebuie să acționăm în unanimitate, să respectăm cu strictețe măsurile de protecție și precauție. Vă doresc tuturor sănătate și să ne auzim doar de bine, a scris Andrian Candu.

Peste 300 de persoane cu simptome de COVID-19 au cerut să voteze la locul aflării

  • Comisia Electorală Centrală a informat că până astăzi birourile electorale ale secțiilor de votare au recepționat 23 562 de cereri de votare la locul aflării, pentru ziua alegerilor prezidențiale de duminică, 1 noiembrie curent. Din numărul total de solicitări, 321 sunt din partea alegătorilor cu simptome ale infecției respiratorii COVID19. Amintim că alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă până pe 31 octombrie curent, ora 18.00. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical. În contextul situației de criză în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome a infecției COVID-19.

Consiliul Europei a donat echipamente și dispozitive medicale moderne sistemului penitenciar

  • Consiliul Europei a donat echipamente și dispozitive medicale moderne sistemului penitenciar. Donația a constat din echipamente și dispozitive medicale în valoare totală de 148 888 de euro. Echipamentele medicale au fost livrate și instalate în toate cele 16 secții de asistență medicală primară penitenciară și în Spitalul Penitenciar. Donația a constat din 18 tipuri de echipamente și dispozitive medicale, unele fiind de importanță vitală, precum sunt puls oximetre portabile, cruciale pentru diagnosticul timpuriu al infecției COVID-19, glucometre, sterilizatoare autoclave, defibrilatoare, tonometre portabile pentru ochi, complexe dentare cu seturi de instrumente și multe altele.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.