Curtea a decis. Consiliul Suprem de Securitate nu va mai putea solicita orice fel de informații de la instituțiile de stat

by D M
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțională o expresie din Legea securității statului ce îi permitea lui Igor Dodon și consilierilor lui să solicite orice informație de la instituțiile statului. Hotărârea a fost pronunțată astăzi în cadrul ședinței Înaltei Curți.

Mai exact, CCM s-a pronunțat cu privire la împuternicirile Consiliului Suprem de Securitate. La moment, legislația prevede că „autoritățile publice centrale, precum și cele subordonate Guvernului și structurile organizaționale din sfera lor de competență, inclusiv cele în care autoritatea administrativă centrală are calitatea de fondator (întreprinderi, instituții și organizații, indiferent de tipul de proprietate), dar și persoanele juridice publice autonome sînt obligate să furnizeze la solicitare sau din oficiu orice date și informații, inclusiv cele care constituie secret de stat, bancar sau comercial, care vizează securitatea națională, apărarea și ordinea publică, precum și alte informații, în vederea utilizării lor pentru elaborarea deciziilor Consiliului”.

Potrivit magistraților Înaltei Curți, sintagma „precum și alte informații” este neconstituțională.

De menționat că sesizarea la CCM a fost depusă de parlamentarii „Pro Moldova”, potrivit cărora Dodon, fiind conducătorul CSS, a subjugat toate instituțiile statului, încălcând grav Constituția în privința separării puterii, dar și în privința altor prevederi constituționale.

Amintim că deputații din partea PSRM și a blocului ACUM au votat în 2019 un proiect de lege care a transformat Consiliul Suprem de Securitate într-un organ de stat care și-a subordonat toate instituțiile statului. Mai mult ca atât, conducătorii autorităților publice centrale care refuză să prezinte CSS-ului datele solicitate, riscă pedepse de ordin contravențional sau chiar dosare penale.

sursa: deschide.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...