(video) „Mereu i-am fost alături și am alintat-o cu orice își dorea.” Ion Ghionea, un Tată Bun

Cover

Momentele importante din viața noastră ne marchează atitudinea și comportamentul și, în același timp, lasă o amprentă decisivă în personalitatea și atitudinea copilului față de lumea care îl înconjoară.

Aceste momente sunt irepetabile și unice, care, odată trecute, nu pot fi întoarse înapoi: primul cuvânt, primii pași, nopțile nedormite când copiii se îmbolnăvesc, emoțiile primei poezii la matineul de la grădiniță, răspunsurile la sutele de „de ce-uri”, multă susținere atunci când copilul pășește în școala primară, lacrimile și frica de temele pentru acasă, primele pasiuni care trebuie încurajate. Susținerea, răbdarea și sfaturile înțelepte, de care are nevoie un adolescent, prima dragoste și primele dezamăgiri. O furtună de emoții și stări confuze, care pot fi depășite și înțelese, când un tată bun este alături. Bucuriile pentru reușite și sfaturile la primele eșecuri. Chiar și atunci, când copiii își creează propria familie, ei rămân în ochii părinților aceiași adolescenți rebeli, care uneori au nevoie de sfaturile și susținerea părinților săi.

Ion Ghionea din satul Gania, raionul Cantemir, are 26 de ani și are o familie frumoasă cu doi fii. Ion activează în cadrul Autorității Publice Locale, dar își face mereu timp pentru familia sa.

Urmărește istoria lui Ion Ghionea aici.

Tatăl a asistat la nașterea ambilor săi fii: „La primul copil am avut un moment mai dificil, în care am ieșit în holul spitalului, dar la al doilea copil am asistat de la începutul până la sfârșitul nașterii. Doctorii chiar mi-au permis să îi tai cordonul ombilical”. Copiii familiei Ghionea s-au născut în Germania, pentru că se aflau cu munca acolo în acel moment. O mare parte din lucrurile legate de copii le făcea tatăl. Ion a fost cu băieții la toate controalele medicale, discuta cu doctorii și asistenții.

„Cred că aș putea spune că am participat în măsură de 50 % în creșterea copiilor și în ajutorul soției. Eu pot să spăl vasele, pot să mătur prin casă, pot să dau cu aspiratorul, să încălzesc laptele, să schimb scutecul. Indiferent de oră, pot să mă trezesc să adorm copilul, să îl liniștesc, și consider, că orice tată trebuie să se implice în aceste lucruri”, afirmă Ion. Alături de fiii săi, tatăl a dezvoltat pasiuni pentru diverse activități și lucruri. De exemplu, celui mai mic fiu îi place foarte mult să se joace cu tractorașele, iar dacă se uită la vreun desen animat caută doar la tractoare să se uite.

Copiii i-au dat lui Ion un imbold spre dezvoltare. El crede că părinții, sunt oglinda copiilor. Chiar dacă ne dorim asta sau nu, luăm multe lucruri de la părinții noștri. De când au apărut copiii, a început foarte mult să studieze, să se comporte și mai atent și mai frumos.

Printre calitățile cele mai importante necesare unui tată bun, Ion evidențiază răbdarea, cât mai multă răbdare. Tatăl trebuie să înțeleagă, că nu le poate cunoaște pe toate, dar în același timp, trebuie să încerce să fie mereu într-o minte și pe aceeași undă cu copilul său. Un tată bun se joacă cu copiii, își face mereu timp pentru copii: timp să îi asculte, să îi îngrijească, să facă tot posibilul să le dea o educație fără violență.

Pentru tinerii părinți, Ion vine cu un sfat: „În primul rând pentru cei care vor să devină tați, să știți, că să devii tată e ușor, dar a fi tată e altceva. Un tată poate deveni oricine, dar trebuie să îți asumi actul de a fi tată. Iar dacă vrei să fii tată, trebuie să fii un soț grijuliu, să îți ajuți soția, copiii, să le înțelegi și să le faci pe toate”.

Fii un tată bun pentru copilul tău, un soț bun pentru partenerul de viață. Dăruiește grijă, atenție și dragoste – sunt lucruri fără de preț, care vor garanta fericirea unei familii.

Fii un tată bun!

###

Campania „Un Tată Bun” este finanțată de Fundația OAK prin intermediul Fundației Est-Europene, în cadrul Proiectului „Abordarea violenței domestice în Republica Moldova”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente