Raport ANI // Numărul de încălcări este dublu față de anul trecut. Cele mai multe constatări au fost făcute în cazul consilierilor locali

Irina Odobescu
29/10/2020
Council of Europe

Inspectoratul de integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) a emis peste 200 de acte de constatare în primele nouă luni ale anului curent. Acest număr s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raportul de activitate al instituției. Cele mai multe constatări au fost făcute în cazul consilierilor locali (37%), ale funcționarilor publici (24%), primari / viceprimari și conducători ai instituțiilor publice.  

Inspectorii de integritate au supus verificărilor circa 1.882 de declarații de avere și interese personale, dintre care 1.332 au fost inițiate din oficiu, prin ordinul emis de președintele ANI. Alte 550 de declarații de avere și interese personale au fost examinate în cadrul verificărilor obișnuite. 

 

Pentru încălcările admise de subiecții declarării, inspectorii de integritate au inițiat 194 de cauze contravenționale și au întocmit 144 de procese-verbale cu privire la contravenție. În baza acestor procese-verbale au aplicate amenzi în valoare totală de 303.500 de lei. 41 de consilieri locali au încălcat regulile de declarare a averii și intereselor personale, urmați de 15 procurori și 13 funcționari publici. 

Totodată, Direcția juridică a reprezentat ANI în 140 de ședințe de judecată, câștigând 44 de dosare (șase dosare definitive). Din cele 14 dosare pierdute, doar unul a fost pierdut definitiv în ultimă instanță. Pe parcursul celor nouă luni ale anului 2020, ANI a emis 343 de certificate de integritate.

În baza actelor de constatare emise de către inspectorii de integritate și a acțiunilor suplimentare întreprinse, ANI susține că a publicat 149 de comunicate, resetând astfel procesul de comunicare și informare mai operativă cu reprezentanții media și ai societății civile.

Irina Odobescu
29/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii