Remanierile în actualul Guvern, aproape inevitabile. Ion Chicu nu are rezerve doar pentru doi miniștri. Care sunt aceștia

Premierul Ion Chicu susține că nu știe care va fi soarta actualului Guvern după alegerile prezidențiale, dar spune că toți miniștrii din actualul Cabinet și-au făcut bine treaba, mai ales în condiții de pandemie și criză economică. Totodată, Chicu a dat o apreciere activității ministrului Oleg Țulea, care a anunțat că pleacă din funcție, pentru a reveni în fotoliul de Ambasador al Republicii Moldova în Ungaria. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii UNInterviu pentru UNIMEDIA.

Ion Chicu s-a referit la declarațiile făcute de Igor Dodon, precum că ar urma mai multe remanieri în Guvern, precizând că își dorește ca actuala coaliție parlamentară să își continue activitatea.

„Soarta miniștrilor, a Guvernului sau decizia dacă își continuă cineva activitatea sau nu nu este în mâinile șefului statului. Așa e la noi legislația. Vom evalua performanța și a prim-ministrului și a miniștrilor în general și vom vedea cum ne mișcăm, dar depinde de ce va fi în Parlament. Din câte pot desprinde din ceea ce văd, sunt întrebări în privința actualei majorități parlamentare. Îmi doresc ca elementele care acum formează coaliția să păstreze cooperarea în Parlament. Datorită acestei cooperări am reușit în acest an într-o măsură oarecare să facem față provocărilor, dar majoritatea parlamentară actuală este foarte șubredă în sens de număr de mandate. Nu știu care vor fi evoluțiile în Parlament, de aceea, nu m-aș aventura acum în a discuta ce va fi cu Guvernul, cu unii miniștri sau alții”, a subliniat prim-ministrul.

Chicu a menționat că există rezerve față de activitatea fiecărui ministru în parte, dar acestea apar în contextul situației de criză economică și pandemică, în care s-a pomenit Republica Moldova: „Rezerve sunt la toți, pe toate domeniile, din ce cauză sunt rezerve putem discuta, sunt diferiți factori, dar toți uită că pandemia afectează activitatea ministerelor, pentru că acolo sunt oameni, mulți nu pot ieși la serviciu. De multe ori la poziții cheie avem doar o persoană, care este nesubstiuibilă din păcate. Dacă omul decade pe 2 luni, poți pune proiectul în sertar”.

Totuși, premierul s-a referit la doi miniștri care s-ar fi descurcat cel mai bine de la învestirea în funcție: „Nu cred că am rezerve sau vreo întrebare în afară de gratitudine și mulțumiri pentru cel puțin doi colegi de ai mei, ministrul Finanțelor și ministra Sănătății, aici mulțumesc lor, de fapt tuturor colegilor le mulțumesc”.

Ion Chicu a evaluat și activitatea ministrului de Externe, Oleg Țulea, care urmează să plece din funcție, pentru a reveni în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ungaria. Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de astăzi, candidatura sa. Prim-ministrul i-a mulțumit ministrului pentru reușitele pe care le-a realizat legate inclusiv de desfășurarea alegerilor parlamentare peste hotarele țării. Cine îl va înlocui după plecarea sa aflați în video.


Pub