Cât costă să mergi la vot?

Pe 1 noiembrie, pentru a patra oară în istoria Republicii Moldova, cetățenii își vor putea alege președintele sau președinta. Această persoană este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. 

Dacă te-ai fi născut în Roma Antică, ar fi fost nevoie să fii bărbat și să ai un anumit statut social și economic ca să-ți poți exprima votul. Din fericire, în zilele noastre, tot de ce ai nevoie este să ai peste 18 ani și să deții cetățenia țării, iar votul tău este egal cu cel al tuturor concetățenilor tăi. 

De obicei, în cadrul rubricii „Cât costă..?” aflăm pentru tine prețurile pentru lucruri sau proiecte utile, de la testul de covid până la fântână sau permis de conducere. Și de această dată ne-am gândit să vorbim despre un lucru util: votul tău.

Duminică, pe 1 noiembrie, te trezești – 0 lei,

Iei micul dejun și te pregătești pentru ziua care urmează – 0 lei (cheltuielile pentru duș și mic dejun sunt deja incluse în cheltuielile tale cotidiene)  

Iei un pix și o mască din sertar și le pui în geantă – 0 lei (dacă nu ai pix sau mască acestea îți vor fi oferite la secția de vot)

Comisia Electorală Centrală a anunțat că din resurse bugetare au fost achiziționate 3 milioane de măști de protecție pentru toți alegătorii care se vor prezenta la secția de votare. Tot la secția de vot vei avea posibilitatea să-ți dezinfectezi și mâinile, în cazul în care ți-ai uitat dezinfectantul acasă. Pentru toate cele 2143 de secții de votare deschise au fost achiziționate circa 27 mii de litri de soluție dezinfectantă pentru mâini.

De obicei, alegătorii cu drept de vot sunt arondați la secțiile de votare din apropierea vizei lor de reședință. Asta înseamnă că până la cea mai apropiată secție ai putea să mergi pe jos, iar pentru că suntem încă în pandemie e chiar recomandabil să optezi pentru o plimbare în locul transportului public – 0 lei

Cheltuielile ar putea fi mai mari pentru cei care au viza de reședință în altă parte decât în localitatea unde sunt stabiliți cu traiul. De cele mai multe ori în această situație sunt studenții, care au viză de reședință în localitățile unde s-au născut. Aceste costuri sunt foarte greu de contabilizat, dar pentru că tinerii de obicei merg la părinți acasă o dată la o anumită perioadă, aceste cheltuieli pot fi incluse în bugetele săptămânale sau lunare ale fiecăruia. 

În final, putem deduce următoarele: în ziua alegerilor nu te costă aproape nimic să votezi, în schimb rezultatul scrutinului te va afecta cu siguranță în următorii patru ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.