28 octombrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 861 cazuri noi de infectare și 19 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Viorica Dumbrăveanu: Numărul pacienţilor în stare gravă şi a pacienţilor intubaţi a scăzut 

  • „În spitale sunt circa 2700 de persoane. A scăzut numărul cazurilor grave,  am avut o medie de 300, acum avem circa 200 de persoane în stare gravă. A scăzut considerabil şi numărul persoanelor intubate, am avut o medie de 60 de persoane intubate, la moment avem circa 30 de persoane. A scăzut şi numărul persoanelor care sunt în stare de gravitate medie, dar şi a persoanelor care sunt în tratament la domiciliu. Pe parcursul a două săptămâni s-a menţinut acea medie de  8 mii de persoane în tratament la domiciliu, acum avem peste  7 mii”,  a declarat Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale la ședința Guvernului. Viorica Dumbrăveanu a mai spus că „situația epidemilogică este controlabilă, iar locuri în spitale sunt, inclusiv la terapie intensivă”.

Nicolae Botgros, diagnosticat cu COVID-19: Face o formă severă

  • Maestrul Nicolae Botgros a fost diagnosticat cu virusul COVID-19, El a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă în seara zilei de 26 octombrie. „În prezent Nicolae Botogros face o formă severă de COVID-19 și este internat în Secția Reanimare. Tratamentele sunt coordonate multidisciplinar cu cei mai buni specialiști din țară”, a comunicat Dorina Arsene pentru tv8.md. Fiul maestrului, Corneliu Botgros a declarat pentru publika.md că mai multe persoane din Orchestra „Lăutarii” au fost testate pozitiv.

Un medic, răpus de COVID-19

  • Tudor Vangheli, medic – anesteziolog cu o experienţă de peste 40 de ani în domeniu a pierdut lupta cu COVID-19, a anunțat vicepreşedinta Platformei DA Aliona Mandatii. „S-a stins din viaţă un foarte bun prieten, un om minunat, medic-anesteziolog care s-a dedicat profesiei timp de 40 de ani. A fost răpus de COVID-19. Tudor Vangheli, îţi mulţumesc pentru faptul că ai fost în viaţa noastră, adio prietene”, a scris Aliona Mandatii pe Facebook.

Încă un deputat, infectat cu COVID-19

  • Deputatul neafiliat, Grigore Repeșciuc, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost confirmat cu COVID-19. „Din păcate, noul virus continuă să facă capturi. Urmând mai mulţi colegi, am fost depistat pozitiv la COVID-19. Cu respectarea tuturor regulamentelor sanitar-epidemiologice, urmez tratamentul la domiciliu, în condiţii de autoizolare maximă, pentru a-mi proteja familia şi pe toţi cei apropiaţi. Pericolul pandemic stă pe aproape, de aceea rog toată lumea să fie prudentă, să respecte elementarele măsuri de protecţie – masca purtată corect, distanţa socială, dezinfectarea şi evitarea locurilor aglomerate,  menționează deputatul. Anterior, mai mulți parlamentari au anunțat că au fost confirmați cu noul Coronavirus. Recent,  secretariatul Parlamentului a anunțat că și președinta Legislativului Zinaida Greceanîi s-a infectat cu COVID-19.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.