11:48:45 19.04.2024
Stiri

STUDIU, DOC // Datoria R. Moldova către „Gazprom”, umflată ARTIFICIAL cu aproape un MILIARD de dolari: 7,5 MILIARDE de dolari reprezintă datoria Transnistriei

Actualitate 28.10.2020 14:36 Vizualizări2752 Autor: Ziarul National
STUDIU, DOC // Datoria R. Moldova către „Gazprom”, umflată ARTIFICIAL cu aproape un MILIARD de dolari: 7,5 MILIARDE de dolari reprezintă datoria Transnistriei


„Moldovagaz” din R. Moldova are în prezent o datorie de 7,9 miliarde de dolari către „Gazprom”-ul de la Moscova, dintre care 7,5 miliarde reprezintă datoria regiunii transnistrene, iar aceasta crește în permanență.

Malul drept al Nistrului ar datora Moscovei 443 de milioane de dolari în prezent, iar datoria Transnistriei, care nu plătește deloc pentru gazele consumate, nu este altceva decât „finanțarea separatismului la noi în stat” de către Federația Rusă, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Expertul de la WatchDog a prezentat, împreună cu Tudor Șoitu, un studiu care relevă faptul că, de-a lungul anilor, datoria la gaz a malului drept al Nistrului a fost majorată artificial cu minimum 952 de milioane de dolari prin acţiuni abuzive, comise de „Gazprom” în complicitate cu autorităţile centrale din R. Moldova. Deși am avut conduceri cu viziuni geopolitice diferite, problema datoriilor la gaze către „Gazprom” nu a fost rezolvată niciodată și reprezintă în continuare un pericol la adresa securității naționale.

Sergiu Tofilat a oferit exemplul lui Veaceslav Platon care a „contribuit” la creşterea datoriei la gaz cu circa 5 milioane de dolari. Mai exact, prin decizii ilegale de judecată, „Moldovagaz” a fost obligată să livreze gaz pe datorie fabricii de sticlă „Cristal-Flor”, controlată de Platon în perioada 2006-2008. Fabrica utiliza gazul la producerea buteliilor de sticlă, care erau transmise la realizare companiilor intermediare, controlate de Platon. Deoarece fabrica nu a achitat consumul de gaze, datoria faţă de „Moldovagaz” s-a majorat de la 3,4 milioane lei în 2006 la 60,5 milioane lei în 2008.

Fraudele care au avut loc în administrarea complexului de gaze naturale nu au fost investigate, iar valoarea reală a datoriei la gaz nu a fost stabilită niciodată, au mai constatat experții.

Pentru a soluţiona problema datoriei la gaz, este necesar de stopat acumularea acesteia. Acest lucru poate fi realizat prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze şi energie electrică, pentru a elimina dependenţa de gazele ruseşti.

Experții nu văd cu ochi buni propunerea lui Igor Dodon, care a declarat intenţia părţii moldoveneşti de a stinge datoria malului drept prin transmiterea reţelelor de gaz, construite din bugetul de stat şi din banii acumulaţi de la consumatorii din Moldova din 2001 şi până în prezent. Este vorba de circa 15.000 km de gazoducte de distribuţie sau 2/3 din reţeaua naţională de distribuţie a gazelor, valoarea estimativă a cărora depăşeşte de două ori capitalul social al „Moldovagaz” și încalcă dreptul de proprietate al consumatorilor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md