Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu, care a împlinit astăzi vârsta de 100 de ani

by D M
Distribuiti mai departe...

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit prin decret prezidențial pictoriței basarabene Valentina Rusu-Ciobanu, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer Categoria C „Artele Plastice”. Evenimentul a fost a avut loc în ziua în care renumita pictoriță a împlinit vârsta de 100 de ani.

Înalta distincție i-a fost înmânată, miercuri, 28 octombrie, de către ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul unei ceremonii speciale. Lucrările Valentinei Rusu-Ciobanu participă la expoziții în Franța, România, Bulgaria, Polonia, Federația Rusă, Germania și în alte țări.

Totodată, de menționat că operele sale au rezistat cataclismelor istoriei și presiunilor ideologice, fiind la fel de viguroase și de mare actualitate.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în Chişinău. Pictorița este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obține Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetățean de onoare al orașului Chişinău.

 

Valentina Rusu-Ciobanu este o artistă plastică basarabeană, a cărei creație se remarcă atât prin mijloacele expresive, considerate de critici neconvenționale, inovatoare, cât și printr-o profundă notă poetică. Conform aprecierii comentatoarei S. Boberanga, pictura Valentinei Rusu-Ciobanu este o simbioză de „realism poetic” și „spirit original”, iar după părerea criticului Vladimir Bulat, stilul pentru care a optat pictorița putea fi „citit”, în perioada regimului sovietic totalitar, ca o „subversiune sublimată”, risc pe care Valentina Rusu-Ciobanu și l-a asumat.

sursa: cotidianul.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...