(foto) O sută de ani de artă. Artista plastică Valentina Rusu-Ciobanu își sărbătorește astăzi centenarul

muzeu (1)

Valentina Rusu-Ciobanu este unul dintre numele care au scris și scriu în continuare istoria artei țării noastre. Artista este una dintre figurile marcante ale artei plastice din Republica Moldova, iar astăzi este sărbătorită, împlinește 100 de ani!

Cu această ocazie specială, Muzeul Național de Arte din Moldova a organizat un vernisaj cu creațiile maestrei, care s-au perindat prin timp, care au văzut cele mai dificile etape istorice ale țării și care au supraviețuit în fața reformelor, ideologiilor și tendințelor politice.

Echipa #diez a fost la inaugurarea expoziției aniversare „VALENTINA RUSU-CIOBANU – 100 DE ANI DE LA NAȘTERE” și dorim să împărtășim cu voi imagini din inima muzeului cu operele artistei.

Din filele istoriei vieții sale, ținem să menționăm că Valentina Rusu-Ciobanu și-a urmat studiile la Școala Belle-Arte din Chișinău, clasa profesorilor Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anii 1937-1940.

Iar între anii 1942 și 1944, Valentina Rusu-Ciobau și-a făcut studiile la Academia de Arte Plastice de la Iași, atelierul cunoscutului artist plastic român Jean L. Cosmovici asistat de Corneliu Baba. În cele din urmă, își finalizează studiile artistice între anii 1944 și 1947 la Școala Republicană de Arte Plastice din Chișinău, în atelierul profesorului Ivan Hazov.

Valentina Rusu-Ciobanu este premiată cu numeroase distincții pentru reușitele sale artistice, precum:
# Medalia de argint a EREN, 1966;
# Premiul de stat, 1974;
# Ordinul „Insigna de Onoare”, 1961;
# Maestru Emerit în Artă (1980) și Artist al poporului din RSSM, 1985;
# Ordinul Republicii, 1996;
# Premiul pentru întreaga activitate și prosperarea artelor plastice, 1998;
# Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C – „Artele plastice” (2020) fiind acordat de președintele României, Klaus Iohannis.

Expoziția va fi deschisă pentru public în perioada 28 octombrie-15 decembrie 2020.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente