fbpx

Moldovenii au trimis mai mulți bani acasă? Circa 424 de milioane de dolari au fost transferați în această vară

Transferurile din străinătate au constitui circa 424 de milioane de dolari SUA în această vară. Cifra este cea mai mare din ultimii șase ani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit expertului în economie, Veaceslav Ioniță, ultima dată Moldova a primit mai mult decât acum în trimestrul III 2014, când remitențele au constituit 487 de milioane dolari. Acesta a analizat pe blogul său datele prezentate de Banca Națională a Moldovei, precizând că numărul transferurilor a început să crească în luna mai.

Totuși, specialistul consideră că remitențele au scăzut, însă au crescut expedierile bănești realizate pe căi oficiale. Potrivit lui Ioniță, în ultimii ani moldovenii transferau legal în Moldova în jur de 1,2 miliarde de dolari SUA anual, iar vânzările de valută ale persoanelor fizice se ridicau anual la 2,1 de miliarde, restul banilor fiind transmiși prin colete, rude, prieteni sau aduși de cetățenii care vin acasă.

Așadar, expertul punctează că în acest an transferurile oficiale cresc din contul celor neoficiale și vor depăși nivelul de 1,5 miliarde de dolari SUA, iar cele expedierile bănești „clandestine” ar putea atinge minimul istoric din ultimii 10-12 ani și vor fi de cel mult cinci milioane de dolari.

Articole asemănătoare

Back to top button