/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Un nou tip de escrocherie lasă oamenii fără bani. Deținătorii de carduri cad în plasa escrocilor

missing
28 octombrie 2020, ora 19:20

Un nou tip de escrocherie lasă fără bani oamenii naivi. Deținătorii de carduri sunt sunați de escroci prin intermediul aplicației Viber. Răuvoitorii spun că sunt reprezentanți ai băncii și, sub pretext că cineva ar fi încercat să-i spargă contul, îi cer victimei toate datele necesare pentru a-l goli de bani. Ba mai mult, în plasă cad și cei care plasează pe rețelele de socializare anunțuri precum că vând anumite bunuri.

Mai mulți oameni creduli au căzut pradă escrocilor. Fără să-și dea seama, oamenii comunică date precum numărul cardului, codul de securitate, parolele unice expediate prin SMS și astfel rămân fără bani pe cont.

Am fost sunată pe aplicația Viber de securitatea bancară. Am răspuns și domnul mi-a cerut datele bancare, pentru ca să-mi securizez cardul”.

La puțin timp, tânăra și-a dat seama că a căzut în plasa escrocilor.

„După ceva timp, mi-a fost sustrasă o sumă de bani. Credeam că sora a făcut ceva cumpărături. Apoi a fost sustrasă o sumă mai mare. Atunci mi-am dat seama că am căzut în plasa escrocilor”.

O altă tactică au escrocii, care își vânează victimele pe rețelele de socializare. Ei urmăresc anunțurile care sunt plasate de cei ce propun anumite bunuri spre vânzare. Escrocii se dau drept potențiali cumpărători care vor să procure, iar astfel le cer datele cardului și alte informații prin care sustrag bani de pe conturile victimelor.

„Se arată interesați de bunul propuse spre comercializare și sub pretextul procurării, solicită date personale. Însă, în realitate, datele sunt folosite în mod fraudulos și anume cu scopul accesării de unde escrocul gestionează conturile bancare ale victimelor”.

Poliția atenționează oamenii să fie prudenți și, în astfel de cazuri, să verifice identitatea celor care se prezintă drept angajați ai unor bănci. De asemenea, se recomandă ca, în cazul în care doresc să vândă ceva prin intermediul rețelelor de socializare, să nu accepte tranzacțiile prin intermediul cardului bancar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram