‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAurelia Vrancea: Am găsit soluția pentru a nu da merele „de pomană” la procesare

Aurelia Vrancea: Am găsit soluția pentru a nu da merele „de pomană” la procesare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Aurelia și Nicolae Vrancea din satul Mirești, raionul Hâncești dețin aproximativ 2 hectare de livadă de măr. Din 2005, de când au înființat propia plantație, an de an, cei doi antreprenori dădeau la suc o bună parte din roadă. Munceau destul de mult, investeau, dar toamna merele erau luate la procesare cu 70 de bani kilogramul.

„Cu așa preț nu puteam să ne răscumpărăm cheltuielile de întreținere a livezii. Dădeam practic gratis, merele. Erau ani când vindeam la procesare și câte 20 de tone de fructe”, povestește Aurelia Vrancea.

Așa a luat naștere ideea de a înființa propria mini fabrică de producere a sucului de mere. Pentru a-și vedea visul împlinit cei doi soți au mers la lucru în străinătate.

Linia de procesare a merelor a fost cumpărată din România. Acolo unde au și vizitat un producător mic de suc, care i-a ghidat și i-a ajutat cu sfaturi despre pașii pe care trebuie să-i întreprindă.

„Noi am vrut să înființăm această mini fabrică acasă, pentru că am văzut că este posibil așa ceva în România. Și noi dispuneam de o astfel de încăpere. Dar la noi birocrația e tare mare și nu ne-au permis. Urmează să construim ceva aparte, separat”, povestește Aurelia Vrancea.

Pentru această încăpere separată cei doi soți trebuie să scoată din buzunar în jur de un milion de lei. O parte din bani i-au adunat muncind în străinătate, dar sunt puțini. Motiv pentru care au apelat la un împrumut prin intermediul proiectului Livada Moldovei.

„Avem toate actele necesare pentru a începe construcția halei. Suntem în așteptarea banilor”, zice antreprenoarea.

„Vom putea produce, pe lângă suc de mere și suc de cireșe, caise, prune, din toate sâmburoasele. Suc din legume, de asemenea. Am testat deja linia de producere. În cazul merelor, pe oră se pot procesa în jur de 500 de kilograme de mere”, zice Aurelia Vrancea.

Antreprenoarea spune că a ales să se axeze anume pe producerea sucului natural de fructe și legume, din dorința de a contribui la schimbarea comportamentului consumatorului și al direcționa spre produse cât mai naturale. Gustul și proprietățile fac diferența, susține Aurelia.

„Vrem să livrăm sucul în școli și grădinițe. Și în magazine vom încerca să ajungem. În cele mici, mai degrabă”, spune Aurelia.

Prima mini fabrică de producere a sucului din raionul Hâncești ar urma să fie gata în primăvara anului viitor. Aurelia Vrancea spune că cel mai greu a fost să treacă de etapele birocratice, până a-și vedea visul împlinit. Femeia este de părerea că asta e principala barieră pentru care mulți din cei plecați peste hotare renunță la ideea de reveni să-și construiască viitorul acasă.

„Vrem că autoritățile să se întoarcă cu fața, către noi, producătorii mici. Capacități sunt foarte multe. Noi avem posibilitatea, aici acasă, să producem ceva gustos și calitativ, doar că aceste produse trebuie apreciate și cumpărate”, a mai adăugat antreprenoarea.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›