image
Sursa foto: Getty Images

Josep Maria Bartomeu nu renunţă şi îşi pune din nou fanii Barcelonei în cap

Preşedintele FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, a declarat că nu are de gând să demsioneze, după ce fanii acţionari ai clubului au depus o moţiune de cenzură împotriva lui.

"Nu există motive pentru a demisiona. Sunt o mulţime de responsabilităţi (în joc), cred că acesta ar fi cel mai rău moment pentru a abandona Barca şi pentru un comitet de gestionare tranzitorie", a declarat Bartomeu, după o şedinţă a comitetului de conducere al clubului catalan, care a avut loc luni, potrivit lesoir.be.

În caz de demisie, un comitet de tranziţie ar asigura interimatul până la noi alegeri.

"Este un moment de mare responsabilitate, este momentul de a lua decizii”, a mai spus el.

"Un comitet de gestionare tranzitorie nu ar putea lua deciziile pe care le avem de luat" pentru a găsi soluţii la problemele cauzate de pandemie, care au afectat grav conturile clubului, a adăugat preşedintele.

Preşedintele Bartomeu şi comitetul executiv trebuie să facă faţă unei moţiuni de cenzură, după ce contestatarii actualei conduceri (inclusiv unii candidaţi la preşedinţia clubului, la alegerile din 20 martie 2021) au reuşit să adune mai mult de 16.521 de semnături necesare din rândul socios (fani acţionari) pentru a activa acest proces de demitere.

Luni seară, Bartomeu a difuzat o scrisoare deschisă la persoana întâi, în care preciza că doreşte ca referendumul pentru destituirea sa să se desfăşoare în week-end-ul 15-16 noiembrie, susţinând că este nevoie de cel puţin 15 zile pentru pregătirea votului.

Un vot care va avea loc, pentru prima dată în istoria clubului, pe parcursul a două zile şi în mai multe locuri în jurul Barcelonei, în Catalonia şi în restul Spaniei, pentru a evita aglomeraţia şi pentru a lua măsurile sanitare adecvate în condiţiile răspândirii noului coronavirus.

Dar opozanţii actualei conduceri doresc ca acest referendum să se desfăşoare la 1 şi 2 noiembrie, termen stabilit în conformitate cu statutul clubului blaugrana.

Conducerea actuală susţine că nu are timp să organizeze acest vot într-un timp atât de scurt şi că acest termen ar obliga-o să ţină votul la Stadionul Camp Nou, ceea ce ar putea creşte riscul de infectare, şi a cerut guvernului regional catalan să se pronunţe pe acest subiect.

"Când vom primi răspunsul oficial de la guvernul regional, comitetul director se va reuni din nou", pentru a lua o decizie, a explicat Bartomeu.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată, la finalul lunii august, de Jordi Farre, un candidat la preşedinţia clubului, în momentul în care vedeta echipei, argentinianul Lionel Messi, cerea rezilierea contractului său cu Barcelona.

Între timp, Messi a ajuns la un acord că continue la clubul catalan, dar numeroşi abonaţi (socios) au continuat demersul de îndepărtare a lui Bartomeu din fruntea grupării şi au depăşit, la 7 octombrie, numărul minim de 16.521 de semnături (15 la sută dintre abonaţi) necesar validării moţiuni.

În aceste condiţii, Bartomeu trebuie să facă faţă unui vot de încredere, organizat în cel mult 20 de zile de la validarea moţiunii.

Pentru destituirea preşedintelui şi organizarea de noi alegeri sunt necesare două treimi din voturile exprimate la referendumul pentru moţiune.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: