image
Sursa foto: jurnal.md

Probe noi // Fiecare votant din stânga Nistrului a primit câte 400 de lei la scrutinul din 2019

Reporterii Jurnal TV au continuat investigația vizând schema aducerii organizate la vot a locuitorilor din regiunea transnistreană. În capcană a căzut fostul șef al miliției din Dubăsari, Fiodor Palcinski, despre care reporterii au aflat că a avut un rol important în chema votului contra plată la alegerile parlamentare din 2019.

Fostul milițian transnistrean este acum militant pentru drepturile omului la Dubăsari. Contactat de reporterii sub acoperire ai Jurnal TV, acesta a povestit, cu lux de amănunte, cum s-a plătit câte 400 de lei pentru fiecare votant din stânga Nistrului la scrutinul din 2019.

Fiodor Palcinski a fost unul dintre coordonatorii „aripii Dubăsari” a schemei de cumpărare a voturilor la alegerile parlamentare din 2019. Despre aceasta ne-au comunicat sursele noastre din regiunea transnistreană. Palicinski a confirmat că a coordonat operațiunea „bani contra voturi” împreună cu alți doi exponenți ai regimului separatist de la Tiraspol - este vorba de fostul „deputat al poporului” din raionul Dubăsari, Alexandr Pascal, ex-ministru-adjunct de interne în administrația transnistreană și fostul șef al miliției din Dubăsari, Mihail Smântâna. Ambii ar fi fost responsabili de transportarea oamenilor din Dubăsari la secțiile de votare din dreapta Nistrului.

FIODOR PALCINSKI, fost șef al miliției din Dubăsari: "Mihail Dmitrievici Smântâna s-a ocupat de asta. Alexandru Iurievici Pascal la fel. - Cine și de ce a fost repsonsabil? De exemplu, Pascal întâlnea microbuzele la stația PECO de la Lunga. Oamenii veneau acolo, urcau în microbuze și erau transportați în partea cealaltă."

Potrivit lui Palcinski, oamenii erau transportați la secțiile de votare din partea dreaptă a Nistrului nu doar cu autocarele și microbuzele, dar și cu autovehiculele personale.

FIODOR PALCINSKI, fost șef al miliției din Dubăsari: "Șoferii cu mașinile personale se opreau la vechea intersecție de pe strada Sverdlov. Se află la vreo 200-250 de metri de la sensul giratoriu pe partea stângă. Acolo staționau taxiurile, mașinile, luau pasageri și îi duceau la vot."

Alegerile parlamentare din 2019 s-au desfășurat sub regimul Plahotniuc, în baza sistemului electoral mixt, propus de Igor Dodon și votat de către deputații PSRM, PD și PPEM contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. L-am întrebat pe Fiodor Palcinski pe cine trebuia să voteze, contra plată, alegătorii aduși organizat la vot din regiunea transnistreană?

FIODOR PALCINSKI, fost șef al miliției din Dubăsari: "- Cum îi motivați? Discutau cu ei. Cine și pentru cine trebuie să voteze. Le spuneau concret pentru cine trebuie să voteze. - Le spuneau deschis să voteze pentru Dodon? - Pentru partidul lui Dodon. Cât se plătea? Cum se întâmpla asta? - Direct în microbuz împărțeau banii sau în mașinile particulare. - Chiar în microbuz se împărțeau banii, da? - Da, chiar în microbuz și în mașinile particulare, pentru că mulți șoferi duceau oameni în Ustia, în Doroțcaia. - Cine aducea banii? - Nu știu. Vă spun sincer. Chiar nu știu. - Cât dădeau? Câte 20 de dolari? - Nu. Câte 400 de lei. Nu în dolari. Și șoferului i se plătea pentru că îi ducea încolo și înapoi. - Banii se împărțeau după ce votau? - Nu. Înainte de votare. Dar cine știe pentru cine au votat."

Contactată de Jurnal TV, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialiștilor, Irina Astahova, a spus că nu cunoaște nimic despre cele relatate de Palcinschi.

Jurnal TV rămâne în continuare în așteptarea unei reacții consistente a PSRM la acest subiect, mai ales că, potrivit lui Palcinski, lucrurile ar fi fost coordonate atunci de la Chișinău.

FIODOR PALCINSKI, fost șef al miliției din Dubăsari: "- Cu polițiștii din Moldova au fost probleme? - Au fost ceva neînțelegeri pe podul de la Criuleni, pe partea aceea. Acolo opreau mașinile, nu le permiteau să treacă. Apoii se pare că cineva i-a telefonat din Chișinău și li s-a permis să treacă. - Cine s-a înțeles cu ei? - Au venit de la Chișinău și au clarificat problema. - De la socialiști au venit? - Da, da. A venit de la ei și a clarificat problema. - Câți oameni ați adus de tot vă aduceți aminte? Solid, solid. În jur de 800-900 de oameni."

Săptămâna trecută, jurnaliștii de investigație de la Jurnal TV au dezvăluit o altă aripă a aceleiași operațiuni cu implicarea separatiștilor, fiind vorba de votul la secția de la Doroțcaia, coordonat de adjunctul președintelui consiliului deputaților din Grigoriopol, Serghei Rozenberg. La scrutinul parlamentar din 2019 au votat peste 37 de mii de rezidenţi transnistreni, mai mulţi ca în toate scrutinele de până atunci. Aceștia au fost aduși organizat, cu autocarele, la secţiile de votare din dreapta Nistrului. Atunci, Curtea Constituțională a constatat că votul celor din stânga Nistrului nu a fost în măsură să influențeze rezultatul final al scrutinului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: