Ultima oră! CSM a decis repunerea în funcție și achitarea salariului pentru 5 judecători scoși de sub urmărire penală, după ce au fost anchetați în dosarul Laundromat

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, în ședința de astăzi, cererile unor judecători care au fost scoși de sub urmărire penală în luna septembrie, după ce au fost anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. CSM a decis repunerea magistraților în funcție și achitarea plăților salariale pe durata în care aceștia au fost suspendați.

Foto: cotidianul.ro

Decizia a fost luată după examinarea cererilor depuse de 5 dintre judecătorii care au fost scoși de sub urmărire penală după ce au fost anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”.

În urma deciziei CSM urmează a fi repuși în funcție următorii magistrați:

Sergiu Lebediuc – judecător, Judecătoria Chişinău, suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Serghei Gubenco – judecător, preşedintele Curții de Apel Comrat, suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Serghei Popovici – judecător, Judecătoria Comrat, suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Iurie Hârbu – judecător, Judecătoria Teleneşti, suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016. Prin hotărârea CSM din 6 martie 2018, Hârbu a fost transferat de la sediul Central la sediul Teleneşti al Judecătoriei Orhei.

Garri Bivol – judecător, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Amintim că judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat” au fost scoși de sub urmărire penală. Încheierea a fost emisă de Procuratura Anticorupție încă în luna septembrie, însă fără a fi făcută publică.

Potrivit șefului interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, „au fost 15 învinuiți judecători și au fost scoși de sub urmărire penală 13. O persoană era decedată și nu s-a expus asupra statului respectiv și o persoană se află în căutare”.

Unul dintre motivele pentru care foștii și actualii judecători din Laundromat au fost scoși de sub urmărire penală a fost faptul că încheierile emise de ei au rămas în vigoare, nefiind constatată de către o altă instanță de judecată ilegalitatea lor.


Pub