Start demolării clădirii avariate din Otaci. Câți bani va cheltui statul pentru efectuarea lucrărilor

Astăzi urmează să fie dat startul lucrărilor de demolare a clădirii avariate din Otaci, în 2019. Procesul va fi gestionat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar Guvernul a alocat peste 2 milioane de lei din Bugetul de Stat, în acest sens.

Foto: colaj UNIMEDIA

În Otaci a fost creat Statul Major al IGSU, care va coordona acțiunile și va monitoriza intervenția în procesul de demolare a clădirii avariate.

Începând cu ziua de astăzi, compania responsabilă de demolare urmează să demareze lucrările. Pentru acțiunile propriu zise vor fi utilizate două manipulatoare și un excavator.

Amintim că în seara zilei de 19 iunie 2019, 46 de oameni care locuiau în blocul cu 9 etaje din Otaci, inclusiv 11 copii, au fost evacuaţi de salvatori, preîntâmpinând o tragedie. O parte a unui bloc de locuit cu 9 nivele din Otaci s-a surpat. 45 de oameni au mers la rude, iar o persoană a fost cazată de autorităţi în incinta Liceului „Mihai Eminescu” din oraşul Otaci.

Momentul surpării a fost surprins în imagini video, de către martorii oculari.

În vara anului 2019 au fost efectuate lucrări de demolare a scării nr.1 a blocului, iar ulterior, după expertizarea edificiului, s-a luat decizia să fie desființată și scara II a blocului din strada Prieteniei nr. 153, fiind în stare de avariere.

Ulterior, Guvernul a alocat câte 12 mii de dolari persoanelor ce și-au pierdut locuința.

La 13 octombrie, în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale a fost luată decizia de a aloca 2,2 milioane lei din Fondul de Intervenție al Guvernului, pentru demolarea blocului avariat. Anterior, autoritățile raionale anunțau că nu au bani pentru a efectua lucrările de demolare.


Pub