Zeci de familii de migranți vor accesa finanțare nerambursabilă în valoare de până la 250 mii lei pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri

41 de companii conduse de migranți sau rudele de gradul întâi ale acestora vor accesa finanțare nerambursabilă în valoare de până la 250 mii lei pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri. ODIMM a semnat, astăzi, contracte de grant cu întreprinderile câștigătoare din cadrul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) care vor crea peste 130 de locuri de muncă în zonele rurale și vor aduce investiții în economie de peste 25 milioane lei. „PARE 1+1” este un program implementat de ODIMM de 10 ani, finanțat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene.

Foto: UNIMEDIA

Prezentă la eveniment, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a felicitat antreprenorii și le-a urat succes în dezvoltarea afacerilor: „În pofida provocărilor generate de criza Covid-19, mă bucur să constat că numărul persoanelor interesate de a-și deschide propria afacere este în creștere. Îndemn cetățenii noștri care au revenit acasă în perioada pandemiei să fie curajoși și să-și implementeze ideile de business prin intermediul Programului „PARE 1+1””, a menționat Lilia Palii.

Iulia Costin, director general ODIMM, a încurajat antreprenorii să fie inventivi și mereu în căutare de noi oportunități pentru a reuși să dezvolte afaceri de succes.

„Fiecare afacere finanțată prin intermediul Programului PARE 1+1 înseamnă o familie de migranți revenită acasă. Ne bucurăm că reușim să contribuim atât la creșterea economiei naționale, cât și la reîntregirea societății. Totodată, mediul de afaceri din țară devine mai prosper și se dezvoltă infrastructura, în mod special, în regiuni. Pe această cale, încurajăm toți antreprenorii care au o afacere sau o idee de afacere o implementeze și îi asigurăm de toată susținerea din partea ODIMM”, a subliniat Iulia Costin.

Uniunea Europeană susține financiar Programul guvernamental „PARE 1+1”. Din aceste 41 de proiecte investiționale, 20 de afaceri sunt finanțate din fonduri ale Uniunii Europene.

Potrivit lui Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, rezultatele tangibile realizate cu sprijinul european pentru sectorul IMM-urilor rămân a fi istorii de succes.

„În prezent, există aproape 20 de programe diferite care oferă subvenții, împrumuturi și servicii de dezvoltare a afacerilor puse la dispoziția antreprenorilor din această țară. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura condiții de concurență echitabile pentru IMM-uri”.

Aplicațiile beneficiarilor au fost recepționate și evaluate în regim online în perioada stării de urgență, iar contractele de finanțare au fost semnate luându-se toate măsurile de protecție și respectând regulile de igienă și distanțare socială împotriva răspândirii virusului de Covid-19.

Beneficiarii granturilor vor dezvolta afaceri în domenii cum ar fi: creșterea struților, prepelițelor, bovinelor, fabricarea brichetelor și hranei pentru animale, produse de panificație și paste, producerea crupelor și fulgilor din cereale, bomboanelor din ciocolată și nuci, fabricarea mașinilor și uneltelor din metal. Totodată, menționăm că, 10 afaceri sunt din domeniul prestării serviciilor: agrement și turism, construcții, transport, mentenanță și instalare a sistemelor de canalizare și apeduct și stomatologie.

Din numărul total al companiilor acceptate spre finanțare, 80,5 % își desfășoară activitatea în mediul rural, iar 19,5 % își desfășoară activitatea în mun. Chișinău. Respectiv, în municipiul Chișinău activează 8 întreprinderi, 5 în raionul Florești, câte 4 în Hâncești și Căușeni, 3 întreprinderi activează în raionul Glodeni, câte 2 în Ialoveni, Strășeni și Călărași și câte o întreprinderea activează în raioanele Anenii Noi, Rezina, Dubăsari, Șoldănești, Ștefan Vodă, Cantemir, Leova, UTA Găgăuzia, Edineț, Drochia și Briceni.

Cei 41 de beneficiari vor investi remitențele provenite din munca desfășurată în 11 state: Italia -13, Rusia -6, Marea Britanie -5, Franța - 4, câte 3 Germania, România și Israel și câte un solicitant din Austria, Cipru, Elveția și San Marino.

Pe parcursul anului curent au fost acceptate spre finanțare 80 afaceri în sumă totală de 19,59 mil. lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 51,62 mil. lei.

Până în prezent, la Program s-au înregistrat 3053 persoane și au fost instruiți 2503 beneficiari. Prin intermediul Programului „PARE 1+1” a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1650 întreprinderi, în sumă totală de 338,85 mln. lei. Valoarea totală a investițiilor planificate în economie constituie circa 1016,2 mil. Lei. Valoarea totală a investițiilor planificate în economie constituie circa 1016,2 mil. lei, astfel, fiecare leu acordat sub formă de grant generează circa 3 lei investiții în economie. Programul este subvenționat din bugetul de stat și suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.


Pub