23:47:30 19.04.2024
Stiri

RISE: Pasajele adăugate cu ROȘU de către serviciile secrete de la Moscova în discursurile Irinei Vlah și ale lui Igor Dodon

Actualitate 27.10.2020 09:55 Vizualizări2005 Autor: Ziarul National
RISE: Pasajele adăugate cu ROȘU de către serviciile secrete de la Moscova în discursurile Irinei Vlah și ale lui Igor Dodon


*Discurs redactat pentru Irina Vlah, viitorul bașcan al UTA Găgăuzia, în 2015.

*Slogane pentru un protest antiunionist desfășurat la Comrat în 2016.

*„Blocadă” care ar putea „provoca un nou conflict pe Nistru” în 2017.

*Monitorizarea unei întâlniri a lui Igor Dodon cu diaspora din Sankt-Petersburg în 2018.

*Coordonarea discursului pe care Dodon urma să-l țină la Conferința de Securitate de la München în 2019.

Toate aceste lucruri au un punct [de pornire] comun – așa-numita „subdiviziune moldovenească” de la Kremlin. Datele se regăsesc în „Arhiva lui Cernov” și arată cum, de-a lungul anilor, Moscova a oferit suport logistic, metodologic și ideologic favoriților săi din Republica Moldova.

RISE Moldova arată într-o nouă investigație tehnologiile folosite de ruși în campania electorală pentru Primăria Chișinău din 2015 de partea socialistei Zinaida Greceanîi împotriva lui Dorin Chirtoacă, inclusiv cu poze dezastruoase de la Odesa atribuite capitalei R. Moldova, dar și „redactările” unor discursuri rostite public de bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, și Igor Dodon.

Sursa citată notează căde asistență metodologică din partea „subdiviziunii moldovenești” a beneficiat și Irina Vlah, actualul bașcan al autonomiei găgăuze și membru din oficiu al Guvernului de la Chișinău. Asta chiar dacă Moscova avea anumite rezerve față de ea.

Irina Vlah „se bucură în autonomie de o reputație contradictorie: este considerată „trădătoare” – pentru că a părăsit fracțiunea Partidului Comuniștilor, și, potrivit diferitor surse, este conectată și chiar dependentă de V. Plahotniuc”, se menționează într-o caracteristică a autorităților ruse.

Astfel, când, în ianuarie 2015, Vlah și-a înaintat candidatura pentru funcția de bașcan, ea a ținut un discurs de aproape șapte minute. Aparent, nimic ieșit din comun – un discurs standardizat de politician cu multe promisiuni.

Doar că, înainte de a fi citit, discursul lui Vlah a fost redactat de „subdiviziunea moldovenească” a Kremlinului. Mai exact, acesta a fost completat cu expresii pro-ruse, antieuropene și antiromânești, inserturi marcate cu roșu.

Iată câteva citate incluse de Kremlin și rostite, ulterior, de Irina Vlah:

„Situația este agravată de Acordul de Asociere cu UE, un acord de aservire care ne-a fost impus din exterior și care a dus la ruperea relațiilor economice vitale cu Rusia, atât ale autonomiei, cât și ale Moldovei în general”.

„Chemăm toți locuitorii din Găgăuzia, toți patrioții autonomiei noastre, să susțină echipa noastră și să voteze pentru un viitor demn alături de Rusia! Viitorul Găgăuziei este decis astăzi!”.

Citiși întreaga investigație AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md