10:25:26 24.04.2024
Stiri

Pictorița ​Valentina Rusu Ciobanu împlinește 100 de ani: Centenarul artistei, sărbătorit prin expoziții la București și Chișinău

Actualitate 27.10.2020 15:10 Vizualizări1608 Autor: Ziarul National
Pictorița ​Valentina Rusu Ciobanu împlinește 100 de ani: Centenarul artistei, sărbătorit prin expoziții la București și Chișinău Facebook: Victoria Nagy Vajda


Miercuri, 28 octombrie, pictorița Valentina Rusu Ciobanu de la Chișinău împlinește 100 de ani.

Cu această ocazie, la București va fi inaugurată o expoziție de centenar al Valentinei Rusu Ciobanu în spaţiul expoziţional Arbor.art.room care aparține Asociaţiei pentru cultură şi arte ARBOR, condusă de Victoria Nagy Vajda.

Expoziția va fi deschisă în perioada 28 octombrie – 29 noiembrie curent.



De asemenea, pe 28 octombrie, la ora 14.00, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” va vernisa expoziția de (c)arte „Valentina Rusu Ciobanu: 10 portrete de scriitori din colecția Muzeului Național de Literatură «Mihail Kogălniceanu» la 100 de ani de la nașterea artistei”.

Expoziția conține portretele scriitorilor Alecu Russo, Constantin Stamati, Aureliu Busuioc, Igor Crețu, Ion C. Ciobanu, Ion Druță, Vlad Ioviță, Grigore Vieru, Vera Malev, Nicolai Stavostin și compoziția A.S. Pușkin și C. Stamati. Fiecare portret este însoțit de o selecție din cărțile autorului.

Evenimentul va avea loc în Sala „Gheorghe Cincilei” de la Casa Scriitorilor.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut pe 28 octombrie 1920 în oraşul Chișinău. A studiat la Școala de Arte din Chișinău, iar ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iaşi.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, prezentând linia tradițională: „Fată cu urcior”, „Fată la fereastră”, „La bal mascat”, „Tinerețe” etc. Se afirmă cu compoziția „La joc”. A pictat portrete ale multor personalități din arta și cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, Constantin Stamati, Ion Druţă, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ş.a. S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ștefan, întâiul și ultimul” de Aureliu Busuioc (Teatrul „Luceafărul” din Chişinău) și „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druță, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md