Sturza: Moldova, singurul stat din lume care nu a susținut economia pe timp de pandemie. Totul s-a băgat în campania lui Dodon

by D M
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a ajuns într-o situație economică extrem de dificilă din cauza felului în care a fost gestionat anul 2020, în condițiile în care autoritățile s-au focusat pe campania electorală, în loc să susțină economia, acuză fostul premier Ion Sturza.

Într-o postare pe Facebook, Sturza susține că era previzibil că la sfârșit de an situația economică urma să se deterioreze, dar că ar fi trebuit să se întreprindă anumite măsuri pentru a mai atenua din efecte crizei. El l-a citat în acest sens pe ministrul Economiei Sergiu Răileanu, care a anunțat o contracție cu 14% a economiei în trimestrul doi și un deficit bugetar de un miliard de euro la sfârșit de an.

„Aceste cifre la nivel macro corespund cu pronosticul meu făcut la sfârșit de martie – o contracție a economiei cu cel puțin 20% anualizat și o pierdere de venituri de minimum 15 miliarde de lei. La fel a fost previzibil că vor trebui alocate resurse adiționale pentru lupta cu pandemia, suportul populației și economiei – 10% din PIB, adică 20 miliarde de lei. Da, și de pus ceva deoparte pentru revenirea după criză -10 miliarde minimum. În plus, guvernul a intrat în acest an bugetar extrem de hazardat cu un deficit planificat de 7% . Nu trebuie să fii mare economist ca să înțelegi cât de gravă e situația”, susține Sturza.

„Ce a făcut în realitate guvernul „tehnocrat”? A băgat capul în… campania electorală a lui Dodon, continuând să facă, angajeze cheltuieli neesențiale pentru o perioadă de criză. Cât ne vor costa doar „drumurile” electorale, petice de asfalt aruncate pe ici, pe colo?!
În plus, Moldova cred că este unicul stat din lume care nu a făcut NIMIC pentru suportul sectorului real și al populației. Să nu-mi spuneți de „motorina” de la Putin”, continuă omul de afaceri.

El este de părere că soluții existau.

„În primul rând, trebuiau oprite cheltuielile neesențiale încă din martie, rectificat bugetul, și nu de angajat cheltuieli suplimentare cu iz electoral. De mobilizat resursele interne, inclusiv BNM. Lucru acceptat și de FMI. În plus au venit banii de la FMI și UE – aprox. 10 miliarde de lei. Ce mă miră, e faptul că nu s-au găsit (sau nu s-a vrut să fie găsiți) specialiști care să facă o analiză pertinentă și să propună soluții. Nici la nivel de guvern, nici la nivel de comunitate de experți. Același mod de gândire, să nu deranjez”, a mai menționat Ion Sturza.

sursa: cotidianul.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...