Trofeul 2020 al Jocului intelectual în domeniul electoral „Ce? Unde? Când?” a fost câștigat de echipa liceului „Aristotel” din Chișinău

122885828_3387650037971447_6518371915166443773_o

Spirit de echipă, competiție și adrenalină a fost la cea de a IV-a ediție a Jocului intelectual în domeniul electoral din acest an, ediție care a coincis cu Ziua Națiunilor Unite și cu împlinirea a 75 de ani de la fondarea ONU.

În 2020, s-au desfășurat șase jocuri regionale de preselecție, dintre care unul față în față, iar altele cinci pe platforme de comunicare online. În cadrul jocurilor au participat 186 de elevi din regiunile de nord, centru și sud ale țării. În etapa finală au ajuns șase echipe din Chișinău, Basarabeasca, Sângerei și Nisporeni. În acest an, marele trofeu a ajuns la Liceul Teoretic „Aristotel” din municipiul Chișinău.

De la un an la altul, jocul intelectual ia amploare, profesorii și elevii din toată țara au aflat despre competiție, iar de la un concurs local în 2017 a crescut la unul tradițional național în 2020. În cei patru ani de jocuri, peste 900 de elevi din circa 100 de școli din toată republica și-au pus abilitățile în joc.

În cadrul etapei naționale, jocul a fost organizat în trei runde a câte 12 întrebări pentru fiecare rundă. Două dintre echipele care au acumulat cele mai multe puncte s-au duelat contra cronometru în superfinală, iar câștigătoare a fost declarată echipa „Ad-Astra” de la liceul „Aristotel” din Chișinău.

Directoarea CICDE, Dr. Doina Bordeianu, a declarat în cadrul evenimentului: „Sunteți foarte tineri, colorați și cu siguranță foarte deștepți, pentru că sunteți cei mai buni dintre cei buni. Anul acesta este un an dificil și, totuși, am reușit să organizăm Jocurile intelectuale «Ce? Unde? Când?» așa cum o facem începând cu 2017 și până în prezent, chiar și în condiții de pandemie. Noi la CICDE credem cu fermitate că «Democrația se învață», acest proces este dificil, dar cu siguranță, împreună cu partenerii de dezvoltare, vom reuși”.

Și președintele CEC, Dr. Dorin Cimil, a specificat: „Fenomenul participării tinerilor la procesul electoral este unul foarte dificil, observăm că rata propriu-zisă a tinerilor la vot este una scăzută. Din acest motiv vin cu un mesaj de a vă încuraja să vă implicați în toate procesele de studiere și de identificare a valorilor democratice”.

Managera proiectului PNUD Moldova, Eva Bounegru, a urat mult succes participanților și a menționat: „Chiar dacă evenimentul de anul acesta este unul diferit decât cele precedente, aveți grijă de măsurile de prevenire a virusului COVID-19, purtați masca corect și, nu în ultimul rând, bucurați-vă de acest joc intelectual și cea mai bună echipă să câștige”.

Marius Caraman, elev la liceul „Aristotel” din Chișinău și membru al echipei câștigătoare, a învățat că „deciziile trebuie să fie responsabile, totul este în mâinile noastre și noi decidem viitorul acestei țări”.

Vlada Țurcan, și ea membră a echipei câștigătoare, a spus: „Întreaga echipă a rămas profund surprinsă de pachetul de întrebări adresat nouă. Într-adevăr, a fost un joc foarte constructiv și productiv pentru echipa noastră și ne va rămâne pe mult timp în memorie”.

Echipa câștigătoare a liceului „Aristotel” a venit cu un îndemn pentru toți tinerii cărora le pasă de țară, chemându-i pe toți să meargă la VOT!

Jocul intelectual „Ce? Unde? Când?” cu tematică electorală a fost organizat de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală și cu sprijinul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu ajutorul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente